Książka kucharska cz. 1

Pyszne zupy dla pupila.

Zanim zaczniesz podawać swojemu psu gotowane posiłki, o niebo lepsze od karm komercyjnych, nie zapomnij dodać do nich organicznych suplementów.

Wysokie temperatury niszczą bowiem składniki odżywcze i enzymy, które ułatwiają ich trawienie i przyswajanie.

1/ Zupa rybna.

Składniki:

50 dkg wołowiny z kością
50 dkg filetów rybnych bez ości – śledź, dorsz, karmazyn
0,5 litra wody
15 dkg białego chleba

Wykonanie:

Gotuj mięso w 0,5 litra wody na wolnym ogniu około 30 min. Wyjmij je, oddziel mięso od kości i ponownie przełóż mięso go garnka.

Rybę ugotować w małej ilości wody – kilka chwil, przełożyć do garnka z mięsem (bez wody, w której się gotowała), dodać pokrojony w kostkę chleb, podać psu do jedzenia.

Jeśli po raz pierwszy podajesz psu taką zupę dobrze byłoby z chleba zrobić grzanki w tosterze. Są one wtedy łatwo strawne, chrupią i sprawiają wielką frajdę psu.



2/ Gulasz wołowo – jagnięcy

Składniki:

50 dkg wołowiny pokrojonej w kostkę
25 dkg jagnięciny pokrojonej w kostkę
2 średnie ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach
2 starte marchewki na tarce o dużych oczkach
1 litr wody
1 szklanka ryżu ok. 125 g

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz ryżu przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody i zagotować. Kontynuować gotowanie na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut.

Po tym czasie dodać ryż i dalej gotować na wolnym ogniu około 20 minut.

Wystudzić i podać psu. Mniam!





3/ Zupa jarzynowa

Składniki:

1 litr wody
1 łyżka bulionu warzywnego – kupionego w sklepie ze zdrową żywnością
2 – 3 garści makaronu lub ryżu
Pęczek włoszczyzny drobno pokrojonej
1 jajko
50 dkg ulubionego mięsa już ugotowanego

Wykonanie:

Zagotować wodę z bulionem, dodać makaron lub ryż, gotować do miękkości

Dodać pokrojona drobniutko włoszczyznę, gotować 1 minutę

Przed podaniem zupy dodać mięso oraz rozmieszane trzepaczką jajko.

4/ Pasztet gryczany – czas przygotowania 10 minut

Składniki:

15 dkg kaszy gryczanej ugotowanej i wystudzonej
15 dkg warzyw – marchew, koper groch, rzepa – ugotowanych i drobniutko pokrojonych
1 jajko ugotowane na twardo i drobno pokrojone
3 łyżki oliwy z oliwek
10 dkg twarogu ze sklepu ze zdrową żywnością, rozdrobniony widelcem
12 dkg startego twardego sera – ze sklepu ze zdrową żywnością

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i podać. Pycha!

5/ Zupa z jagnięciny i ogórka – jedna porcja dla średniej wielkości psa.

Składniki:

15 dkg zmielonej jagnięciny
10 dkg startego ogórka
2 jajka
2 kromki chleba
0,5 litra bulionu warzywnego – może być własnoręcznie ugotowany

Wykonanie:

Jajka wymieszać w blenderze razem ze skorupkami, dodać starty na tarce ogórek, jagnięcinę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony chleb. Zalać bulionem i gotować chwilę w bulionie.

Smacznego.

4 thoughts on “Książka kucharska cz. 1”

  1. To niesamowite ilu ludziom (i ich psom) pani pomogła. Nie chodzi mi tutaj tylko o psy, które za pomocą pani ''otrzymały drugie życie'', ale o normalnych czytelnikach bloga. Ja i mój dwuletni labrador przez wiele lat uważaliśmy, że najlepsza jest ''zwykła, komercyjna karma'' (stosowaliśmy TotW), teraz jesteśmy na gotowanych posiłkach, a pomysły na pokarm czerpię z pani przepisów. Są one trochę zmodyfikowane, ale równie smaczne. Teraz jestem w trakcie modyfikacji pasztetu gryczanego 🙂

Dodaj komentarz