Danie dla „wilka”

Mimo, że pies może być najsłodszym i najdelikatniejszym to jednak nadal pozostaje potomkiem wilka i zachowuje swoją mięsożerne przyzwyczajenia. Najlepszym źródłem aminokwasów dla psów jest białko zwierzęce choć psy mogą również spożywać i trawić białko pochodzenia roślinnego. Elementy składowe białek wykorzystywane są do budowy kości, mięśni, tkanek. Szczenięta w odróżnieniu od dorosłych psów wymagają więcej białka ponieważ rosną.

Chciałabym abyś przygotował takie danie dla swojego psa, w którego podstawą jest białko mięsa oraz odrobina ziaren i warzywa. Możesz w tym daniu wykorzystać mięso z indyka, wołowinę lub kurczaka.

Składniki:

– 1,35 dkg  mielonego mięsa 
– 3 duże bataty
– 3/4 lub 1 filiżanka do herbaty kaszy jaglanej
– 45 dkg szpinaku
– 45 dkg zielonego groszku – świeży lub mrożony

Krok 1.
Wyszorować bataty i pokroić na kawałki.

Krok 2.
Włożyć pokrojone bataty do garnka i zalać je wrzącą wodą tak aby woda przykrywała je 2 cm.

 Krok 3.
Gotować bataty aż zaczną stawać się miękkie około 10 min.

Krok 4.
Dodać do gotujących się batatów wsypać kaszę jaglaną i gotować na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut.

Krok 5.
Kiedy bataty i kasza ugotują się do miękkości dodać mięso. Wymieszać dokładnie z kaszą i batatami. Gotować około 5 minut ciągle mieszając.

Krok 6.
Dodać groszek i szpinak, dokładnie wymieszać. Szpinak i groszek powinien gotować się bardzo krótko, inaczej mogą się przypalić. Gotując warzywa należy je mieszać.

Krok 7.
Ugotowany gulasz (zdjęcie tytułowe) wystudzić, podzielić na porcje i podawać swojemu „wilkowi”

Smacznego:)
  

 

     

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *