Rodzaje pokarmów dla zwierząt

Wydawać by się mogło, że wszystko jest takie proste. W handlu dostępnych jest wiele karm dla naszych zwierzaków – dla małych i dużych psów, dla młodych psów, a także dla starych, dla Westi lub dla owczarka niemieckiego, dla kociąt, kotów dorosłych, seniorów, dla chorych psów i kotów … To takie łatwe, nic tylko wybierać z tej obfitości odpowiedni produkt dla czworonożnego członka rodziny. Pozwól, że przedstawię Ci karmy dla zwierząt i omówię ich zalety i wady.

Mokra żywność (konwencjonalna żywność w puszkach)

Mięso, podroby, produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, ryby, warzywa, tłuszcze i inne składniki odżywcze miesza się ze sobą i ogrzewa do co najmniej 130-150 stopni Celsjusza. Po napełnieniu puszek lub misek są one sterylizowane pod ciśnieniem, aby zapewnić długi okres trwałości. Witaminy i niektóre inne składniki ulegają zniszczeniu w wysokich temperaturach i należy je ponownie dodać po zakończeniu procesu gotowania.

W zależności od jakości materiałów wyjściowych, istnieją oczywiście różne jakości gotowego mokrego jedzenia. Prawnie zalecana deklaracja na opakowaniu zawiera informacje o użytych składnikach.

Posiłki są przeznaczone dla różnych grup wiekowych – młodzieży, dorosłych lub seniorów.

Mokra karma może być wyrabiana na różne sposoby, np. w sosie lub galarecie lub jako pasztet. 
W mokrym pokarmie zawarta jest duża ilość wody, około 70-80 procent. Pomaga to pokryć zapotrzebowanie zwierząt na płyn. Soki żołądkowe są przez to przerzedzane, co zaburza trawienie białka, a to z kolei może prowadzić do tworzenia się gazu i gnicia w jelitach. Rezultatem mogą być wzdęcia i biegunka.

BARF (jedzenie surowej żywności)

Ten sposób żywienia staje się ostatnio modny. Opiekunowie psów i kotów doceniają w tym sposobie żywienia to,  że znają poszczególne składniki pokarmu lepiej niż w żywności dostępnej w handlu. Barf opiera się na surowych składnikach: mięso (np wołowina, drób, króliki, konie), albo ryb, podroby (takich jak żołądek, wątroba, flaczki) i kości. Bardzo ważny jest dodatek  warzyw, owoców, ziół i tłuszczów lub olejów w różnych ilościach. Mieszanki mineralne i suplementy witaminowe są niezbędne do zaspokojenia potrzeb.

Można kupować gotowe mrożone karmy w kawałkach lub zmielone. Bardzo drobno mielone mięso nie powinno być podawane zwierzęciu, ponieważ zatraca się u niego naturalną potrzebę żucia. Niedostateczna aktywność mięśni służących do żucia ma destabilizujący wpływ na odcinek szyjny kręgosłupa i zmniejsza dopływ tlenu do mózgu.

Bardzo często przy samodzielnym komponowaniu surowych posiłków dochodzi do błędów, które mogą prędzej czy później doprowadzić do niedożywienia zwierzęcia. Karmienie tylko samym mięsem i kośćmi jest jednostronne i zagraża zdrowiu Twojego pupila. Zbyt duża ilość kości może prowadzić do masywnych blokad. Niedobory minerałów i podaży witamin mogą powodować poważne problemy zdrowotne, zwłaszcza jeśli niewłaściwe karmienie jest stosowane długotrwałe.

Niezbędne jest przestrzeganie higieny w samodzielnym przygotowywaniu racji pokarmowej. Patogeny (bakterie, wirusy, pierwotniaki, robaki) mogą szybko rozmnażać się w surowym i mocno mielonym mięsie i przyczyniać się do jego psucia. W gospodarstwach domowych, w których żyją psy i koty, dzieci i osoby przewlekle chore narażone są na potencjalnie zwiększone ryzyko infekcji.

Gdy racje pokarmowe są zrównoważone we wszystkich proporcjach, naturalna karma psów zaspokaja potrzeby żywieniowe, pod warunkiem, że wszystkie produkty pochodzą z gospodarstw ekologicznych.

 

 

Karma płatkowa (mieszanka płatków)

Pokarmy płatkowe zwykle składają się z płatków zbożowych i warzywnych. Są bogate w węglowodany i niską zawartość białka, stosuje się je do mieszania z pokarmem w puszkach lub mięsa aby złagodzić stosunkowo wysoką zawartość białka. Większość pokarmów w płatkach nie jest pełną karmą ale karmą uzupełniającą i dlatego nie nadaje się jako samodzielny posiłek do diety Twojego zwierzęcia.

 

 

Suche jedzenie (ekstrudowane produkty w postaci krokietów)

Wszystkie surowce są wrzucane do specjalnych maszyn mielących i trafiają  do wytłaczarek. Tam są wstępnie podgrzewane w łaźni wodnej i doprowadzane do temperatury 110-120 stopni Celsjusza przez około 50 sekund. Poprzez nagłe uwolnienie ciśnienia, żywność rozszerza się i pęcznieje. Tłuszcze do powlekania krokietów znajdują się w tak zwanym bębnie. W zależności od produkcji, do konserwacji stosowane są syntetyczne lub naturalne antyoksydanty, które chronią tłuszcze i witaminy przed psuciem.

Sucha karma często zawiera stosunkowo dużo ziaren. Jest to konieczne ze względów produkcyjnych, ponieważ stabilność kształtu krokietów zapewnia właśnie ziarno. Jednak zbyt dużo zbóż (np. pszenicy, żyta, jęczmienia) może prowadzić do niestrawności. Skrobia ze zbóż może być trawiona przez psa, jeśli zostanie otwarta przez podgrzanie, w przeciwnym razie wystąpi biegunka. Gluten z białek zbożowych może prowadzić do nietolerancji lub alergii. Alternatywnymi źródłami węglowodanów mogą być ziemniaki, ryż lub maniok.

Suche jedzenie pozbawia organizm wody. Dlatego zwierzęta powinny zawsze mieć możliwość dostępu do wody i do picia jej. Jest to szczególnie ważne w przypadku zwierząt ze skłonnością do kamieni moczowych.

Jedzenie tłoczone na zimno

Podczas produkcji wszystkie surowce są łączone i mieszane zgodnie z odpowiednią recepturą. Przez lejek o długości od 5 do 7 metrów, proszek paszowy dociera do sita i jest tam mielony, aż można go wycisnąć przez matrycę z kilkoma otworami (obrazowo można to sobie wyobrazić jak maszynę do mięsa). Ten proces tworzy maksymalną temperaturę około 45 stopni Celsjusza. Witaminy i inne wrażliwe na ciepło składniki (np. zioła) są konserwowane w ten sposób. Kawałki jedzenia spadają bezpośrednio do worków paszowych. W zależności od temperatury i surowców mogą wystąpić różnice w kolorze i rozmiarze oraz niewielkie różnice w konsystencji, które jednak nie mają wpływu na wysoką jakość.

Żywność Reico prasowana na zimno jest wytwarzana w małych partiach i dlatego jest zawsze świeża. Udział ziół wspomaga aktywność trawienną. Peletki rozpadają się w żołądku bez napęczniania. Nie powinny być moczone, aby nie osłabić soków trawiennych. Z tego powodu psy nie powinny pić przez około 15 minut po karmieniu. 

Żywność tłoczona na zimno nie jest tak szybko trawiona jak zwykła sucha karma. Jeśli zmienisz karmienie swojego psa na Reico, to należy to robić powoli. W ciągu pierwszych kilku dni lub tygodni może wzrosnąć ilość zaabsorbowanej wody i ilość wydalonego moczu. Jest to normalne ze względu na wyższą zawartość błonnika i nie jest powodem do niepokoju.

Zaletą żywności prasowanej na zimno jest między innymi jej mechaniczny wpływ na przewód pokarmowy. Ze względu na wyższą zawartość włókien surowych („włókno”) powstaje pewne samociśnienie, które pobudza perystaltykę żołądka i ściany jelit. Mięśnie ścian jelita stają się grubsze i bardziej stabilne, a pokarm jest skutecznie transportowany. Poprzez komórki jelitowe składniki odżywcze są wchłaniane i przenoszone do organizmu, gdzie są przetwarzane w procesie metabolizmu. Ściana jelita jest mniej przepuszczalna dla jakichkolwiek zanieczyszczeń i są one wydalane bezpośrednio z kałem. To z kolei ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, który znajduje się w około 80 procent w jelitach. Jeżeli zanieczyszczenia są już usuwane w jelicie.

Żywienie zwierząt karmą Reico produkowaną w niskich temperaturach jest bardzo dobrym wyborem dla naszych milusińskich do promowania długoterminowej stabilności i zdrowia układu pokarmowego.

 

Życzę Tobie i Twojemu pupilowi dużo zdrowia


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *