Naturalne witaminy i minerały w diecie Twojego psa.

Większość opiekunów jest niechętnych aby przejść na żywienie
swojego psa surową lub gotowaną dietą. Jednym z głównych powodów jest strach
przed tym, że ich pies nie dostanie wystarczającej ilości witamin i minerałów.  To nieprawda. Rośliny i mięso to produkty,
które zawierają składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju psów.
Oczywiście pisząc to zdanie mam na myśli mięso i rośliny pochodzące z
ekologicznych upraw i gospodarstw.
Sucha wysoko przetworzona karma również nie zawiera
naturalnych składników odżywczych i powoduje powstawanie wielu chorób.
Ostatnio coraz częściej otrzymuję maile od opiekunów, którzy
karmią swoje psy surowym mięsem i warzywami, u których pojawiły się choroby
związane z niewłaściwa dietą. Niestety jestem obecnie zmuszona zweryfikować
dotychczasowe informacje, które zamieszczałam na blogu, na temat karmienia surowym
mięsem.
Również ta dieta wymaga uzupełniania jej suplementami
organicznymi. Może się wydawać, że podawanie psom suplementów nie jest „naturalne”.
W pewnym sensie to prawda, cóż jednak począć, skoro współczesne produkty spożywcze
nie są tak zasobne w składniki odżywcze, jak to sugerują reklamy, a
przyjmowanie organicznych suplementów okazało się korzystne w profilaktyce
zdrowotnej oraz w leczeniu chorób dietozależnych. Pisząc o suplementach mam na
myśli preparaty organiczne nie pochodzące z aptek, lecznic i sklepów
zoologicznych. Preparaty naturalne zawierają duże dawki potrzebnych psu składników
odżywczych – no może poza ziołami, które i tak mają dużą wartość terapeutyczną.
W przeciwieństwie do leków farmaceutycznych suplementy przywracają normalne
funkcje metaboliczne oraz chronią organizm psów przed stresorami
środowiskowymi. Nie żyjemy bowiem obecnie w środowisku naturalnym. Poza tym,
nie wszystko, co naturalne, jest od razu zdrowe bądź korzystne dla człowieka i
jego psa. Do rzeczy „naturalnych” możemy zaliczyć trzęsienia ziemi, powodzie –
a pragniemy ich uniknąć. Suplementy pozwolą Twojemu psu stawić opór
niepożądanym wpływom zewnętrznym zarówno naturalnym i nienaturalnym.
Moda na karmienie surowym mięsem „przyszła” do nas z
Australii, kraju jeszcze czystym, o nie skażonym środowisku. Nie dziwi więc
fakt, że dieta psów nie jest wspomagana suplementami. W Polsce mięso
sprzedawane jako karma dla psów jest klasy ludzkiej. Zawiera więc hormony,
antybiotyki i pestycydy z paszy, którym karmione są zwierzęta przeznaczone na
ubój. Prawdą jest, że podając takie mięso swojemu psu, widzisz, co mu podajesz
ale nie jesteś w stanie dostrzec co ono zawiera. Dlatego suplementacja jest
niestety niezbędna.

Poniżej podaję Ci źródła witamin i minerałów, które powinny znajdować
się w naturalnym pokarmie i które niestety należy uzupełnić. Nie wspominam już nawet o suchej karmie.  

Witaminy

Witamina A – zwiększa odporność, zapobiega chorobom oczu i
chorobom skóry. Ważna w tworzeniu kości i zębów. Chroni przed przeziębieniem i
infekcją. Spowalnia proces starzenia się.

ŹRÓDŁA MIĘSNE

kurczak, wieprzowina, jaja, łosoś, halibut,
plamiak, sardynki, wątroba, nerki, mózg, tuńczyk

ŹRÓDŁA ROŚLINNE

lucerna, liście ogórecznika, korzeń
łopianu, cayenne, ptasie ziele, świetlik, nasiona kopru włoskiego, chmiel,
skrzyp, wodorosty, trawa cytrynowa, dziewanna, pokrzywa, słoma z owsa, papryka,
pietruszka, mięta, babka lancetowata, liście malin, koniczyna czerwona, róża dzika, szałwia, liści fiołka, rukiew wodna 

Witamina B1 – wspomaga wzrost, poprawia nastawienie psychiczne,
wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i zapobiega stresowi. 
                                                     

  

ŹRÓDŁA MIĘSNE

wątróbka, królik, kurczak, indyk, wieprzowina,
jagnięcina, koza, struś, jaja, wołowina, łosoś, halibut, plamiak,
sardynka

ŹRÓDŁA ROŚLINNE
lucerna, morszczyn pęcherzykowy, korzeń łopianu,
kocimiętka, cayenne, rumianek, ptasie ziele, świetlik, nasiona kopru,
kozieradka, chmiel, pokrzywa, słomy owsiana, pietruszka, mięta, liście malin,
koniczyna czerwona, róża dzika, szałwia, krwawnik

Witamina B2 – potrzebna do tworzenia czerwonych krwinek, w leczeniu anemii, wzmocnieniu odporności, stymuluje wzrost sierści, regeneruje skórę, wzmacnia pazury.
Ważna w zapobieganiu i leczeniu zaćmy

 ŹRÓDŁA MIĘSNE

wątroba, serce, nerki, królik, kurczak, indyk,
wieprzowina, jagnięcina, koza, struś, jaja, wołowina, łosoś, halibut,
plamiak, sardynka

ŹRÓDŁA ROŚLINNE

lucerna, morszczyn pęcherzykowy, korzeń
łopianu, cayenne, rumianek, ptasie ziele, świetlik, nasiona kopru,
kozieradka, żeń-szeń, chmiel, skrzyp, dziewanna, pokrzywa, słoma owsiana, natka
pietruszki, mięta pieprzowa, liście malin, koniczyna czerwona, róża biodra,
szałwia

Witamina B3 – niezbędna do utrzymania zdrowej skóry.
Zwiększa energię, ułatwia trawienie.

ŹRÓDŁA MIĘSNE

Królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina,
kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynki, tuńczyk

ŹRÓDŁA ROŚLINNE

Lucerna, korzeń łopianu,
cayenne, rumianek, ptasie ziele, świetlik, nasiona kopru włoskiego, chmiel,
lukrecja, dziewanna, pokrzywa, słoma owsiana, natka pietruszki, mięta
pieprzowa, liść maliny, koniczyna czerwona, dzika róż, wiąz

Witamina B5 – wzmacnia wytrzymałość, zapobiega anemii, przyspiesza gojenie ran, zwalcza infekcje, wzmacnia układ odpornościowy

ŹRÓDŁA MIĘSNE  

wątroba, serce, nerki, królik, kurczak, indyk,
wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jaja, wołowina, łosoś, halibut,
plamiak, sardynka 

ŹRÓDŁA ROŚLINNE 

   
lucerna, korzeń łopianu, pokrzywa

Witamina B6 – potrzebne do produkcji kwasu solnego, wspomaga
wchłanianie tłuszczów i białek, pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni
nerkowych, pomocna w leczeniu alergii, zapalenia stawów i astmy.

ŹRÓDŁO MIĘSNE
wątroba, serce, nerki, królik, kurczak, indyk,
wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jaja, wołowina, łosoś, halibut,
plamiak, sardynka

ŹRÓDŁO ROŚLINNE

lucerna, kocimiętka, słoma owsiana

Witamina B9

ŹRÓDŁO MIĘSNE   

wątróbka, królik, kurczak, indyk, wieprzowina,
jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jaja, wołowina, łosoś, halibut, plamiak,
sardynka

ŹRÓDŁO ROŚLINNE 
mniszek lekarski, pietruszka, spirulina

Witamina B12 – pomaga zapobiegać anemii. Chroni układ nerwowy,
poprawia koncentrację, wspomaga trawienie 

ŹRÓDŁO MIĘSNE 

wątroba, serce, nerki, królik, kurczak, indyk,
wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jaja, wołowina, łosoś, halibut,
plamiak, sardynka

ŹRÓDŁO ROŚLINNE 

lucerna, morszczyn pęcherzykowaty, chmiel 

Witamina C – pomaga w tworzeniu wapnia i żelaza, zwiększa odporność,  pomaga w zapobieganiu raka, pomaga w produkcji hormonów antystresowych.
Jako przeciwutleniacz wspomaga prawidłowy wzrost i naprawę tkanek i funkcję
gruczołu nadnerczy 

ŹRÓDŁO MIĘSNE 

wątroba, nerki, serce, ryby 

ŹRÓDŁO ROŚLINNE 

lucerna, korzeń łopianu, cayenne, ptasie ziele,
świetlik, nasiona kopru, kozieradka, chmiel, skrzyp, wodorosty, mięta
pieprzowa, dziewanna, pokrzywa, słoma owsiana, papryka, pietruszka, igły sosny,liść
babki, liść maliny, koniczyna czerwona, róża dzika, jarmułka, liście fiołka,
krwawnik

Witamina D – niezbędna do wykorzystania wapnia i fosforu, zapobiega krzywicy, potrzebna do prawidłowego wzrostu kości i zębów, pomaga
regulować rytm serca, zapobiega rozwojowi raka i zwiększa odporność,  pomaga w prawidłowej funkcji
tarczycy i krzepliwości krwi.

ŹRÓDŁO MIĘSNE

Jajko, sardynki, wątroba, nerki, łosoś, tuńczyk
 

ŹRÓDŁO ROŚLINNE 

lucerna, skrzyp, pokrzywa, pietruszka 

Witamina E – przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać nowotworom
i chorobom serca, zapobiega uszkodzeniom komórek, obniża ciśnienie krwi, wpływa na zdrowy wygląd skóry i włosów.

ŹRÓDŁO MIĘSNE
strusie, bawoły, jajko, halibut, plamiak,
sardynki, nerki, wątroba, mózg

ŹRÓDŁO ROŚLINNE

lucerna, morszczyn pęcherzykowy, mniszek
lekarski, siemię lniane, pokrzywa, słoma owsiana, liście maliny, róża

Witamina K – promuje zdrową wątrobę, pomaga w odbudowie i
naprawie kości, zwiększa ich trwałość 

ŹRÓDŁO MIĘSNE 




Jajko, halibut, plamiak, sardynka, wątroba

ŹRÓDŁO ROŚLINNE  

lucerna, zielona herbata, wodorosty,
pokrzywy, słoma owsiana

MINERAŁY

Wapń – buduje oraz chroni kości i zęby, utrzymuje prawidłowe bicie serca, zapobiega skurczom mięśni.


ŹRÓDŁO MIĘSNE

Królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina,
kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
 

ŹRÓDŁO ROŚLINNE 
lucerna, korzeń łopianu, cayenne, rumianek,
ptasie ziele, cykoria, mniszek lekarski, świetlik, nasiona kopru, kozieradka,
len, chmiel, skrzyp, wodorosty, trawa cytrynowa, dziewanna, pokrzywa,
słoma owsiana, papryka, pietruszka, mięta, liść babki, liści maliny, koniczyna czerwona,
dzika róża,  liście fiołka, krwawnik

Miedź 
przekształca żelazo do hemoglobiny, chroni przed
anemią, niezbędna dla zdrowych kości i stawów

ŹRÓDŁO MIĘSNE  

kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy,
strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka


ŹRÓDŁO ROŚLINNE

szczaw  

Jod – w śladowych ilościach dla zdrowej tarczycy, pomocny w metabolizowania nadmiaru tłuszczu.

ŹRÓDŁO MIĘSNE


łosoś, plamiak, owoce morza, jaja

ŹRÓDŁO ROŚLINNE 

liście nagietka, estragon, rabarbar 

 Żelazo – niezbędne dla metabolizmu i produkcji hemoglobiny

ŹRÓDŁO MIĘSNE 

Królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina,
kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka

ŹRÓDŁO ROŚLINNE

lucerna, korzeń łopianu, kocimiętka, cayenne,
rumianek, ptasie ziele, cykoria, mniszek lekarski, świetlik, nasiona
kopru włoskiego, kozieradka pospolita, skrzyp, wodorosty, trawa cytrynowa,
lukrecja, nasiona ostropestu, dziewanna, pokrzywa,  papryka,
pietruszka, mięta pieprzowa, liść babki, liść maliny, dzika róża

Magnez – zapobiega zwapnieniu tkanek miękkich, pomaga
zmniejszyć i rozpuścić kamienie nerkowe fosforanowo wapniowe, pomaga zapobiegać wadom
wrodzonym, wspomaga układ krążenia.

ŹRÓDŁO MIĘSNE
królik, kurczak, indyk, wieprzowina, kozy, strusie,
bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka

ŹRÓDŁO ROŚLINNE

lucerna, morszczyn pęcherzykowaty, cayenne,
rumianek, ptasie ziele, mniszek lekarski, świetlik, koper, kozieradka, chmiel,
skrzyp, trawa cytrynowa, lukrecja, dziewanna, pokrzywa, słoma owsiana, papryka,
natka pietruszki, mięta pieprzowa, liść maliny, koniczyna czerwona , szałwia, krwawnik

Mangan – niewielkie ilości tego minerału są niezbędne dla
zdrowych nerwów, regulacji poziomu cukru we krwi, normalnego wzrostu kości i
produkcji hormonów tarczycy.

ŹRÓDŁO MIĘSNE
królik, kurczak, indyk, wieprzowina, kozy, strusie,
bawoły, jajka, wołowina, łosoś, plamiak, halibut, sardynka

 ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, korzeń łopianu, kocimiętka, rumianek,
ptasie ziele, mniszek lekarski, świetlik, nasiona kopru, kozieradki, żeń-szeń,
chmiel, skrzyp, trawa cytrynowa, dziewanna, natka pietruszki, mięta
pieprzowa, liść maliny, koniczyna czerwona, róża, krwawnik 

Fosfor – niezbędny do wzrostu zębów i kości, transfer impulsów
nerwowych, zapewnia prawidłowy rytm serca i pracę nerek.

ŹRÓDŁO MIĘSNE 
królik, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy,
strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka



 

ŹRÓDŁO ROŚLINNE

korzeń łopianu, rabarbar, kora wiązu 

Potas – reguluje gospodarką wodną w organizmie i właściwym funkcjonowaniem mięśni, ważny dla utrzymania w zdrowiu układu nerwowego i utrzymuje prawidłowy rytm serca.

ŹRÓDŁO MIĘSNE
królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina,
kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka 

ŹRÓDŁO ROŚLINNE

kocimiętka, chmiel, skrzyp, pokrzywa,
babka lancetowata, koniczyna czerwona, szałwia

Selen – chroni układ odpornościowy i pomaga w regulacji
hormonów tarczycy

ŹRÓDŁO MIĘSNE

królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina,
kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka

ŹRÓDŁO ROŚLINNE 



lucerna, korzeń łopianu, kocimiętka, cayenne,
rumianek, ptasie ziele, nasiona kopru włoskiego, żeń-szeń, czosnek, głóg –
jagody, chmiel, skrzyp, trawa cytrynowa, oset, słoma owsiana pokrzywa,
pietruszka, mięta pieprzowa, liść maliny, dzika róża, krwawnik  

Cynk – promuje zdrowy układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się
ran

ŹRÓDŁO MIĘSNE

królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina,
kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
 

ŹRÓDŁO ROŚLINNE 

lucerna, korzeń łopianu, cayenne, rumianek, ptasie ziele,
mniszek lekarski, świetlik, nasiona kopru włoskiego, chmiel, ostropest,
dziewanna, pokrzywa, pietruszka, dzika róża, szałwia

 

6 thoughts on “Naturalne witaminy i minerały w diecie Twojego psa.”

  1. Preparaty witaminowo – mineralne powinny znaleźć się również w jadłospisie psów żywionych surowym pokarmem. Dzisiejsze czasy tego wymagają, niestety. Jeśli chodzi o preparaty dla psów żywionych gotowanym jedzeniem, zapraszam zapoznania się z szeroką ofertą http://psiediety.blogspot.com/p/katalog-produktow.html

    Znajdziesz tam Anonimie witaminy, minerały oraz niezbędne enzymy dla swojego pupila. Pozdrawiam.

  2. Witam, a co sądzi Pani o żywieniu metodą BARF? Mam szczeniaka goldena (6mscy)i od 3 tygodni jesteśmy na BARFie, do którego dokładam mu kaszę gryczaną lub ryż, płatki jęczmienne, suszone owoce BIO(niesiarkowane),płatki zbożowe, ugotowane warzywa, siemię lniane, skorupki jajek i z tych składników robię mu śniadanie i kolację.
    Przyznam, że dopiero wpadłam na Pani bloga i ilość informacji jest porażająca:)
    Pozdrawiam
    Justyna

Dodaj komentarz