Bilans składników mineralnych. Dlaczego to takie ważne?

Niezbędne składniki odżywcze to także minerały. Organizm, zarówno ludzki jak i zwierzęcy, koniecznie ich potrzebuje ponieważ nie może sam sobie ich stworzyć.

Substancje mineralne są pobierane do organizmu przez żywność i wodę. Odgrywają ważną rolę w rozwoju i metabolizmie całego organizmu. Bardzo często są niedoborowe, szczególnie gdy organizm jest źle odżywiany.

Dotyczy to nie tylko ilości pojedynczych minerałów, ale także ich względnych proporcji.

Składniki mineralne biorą udział w budowie tkanek ciała, umożliwiają stałe ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, regulują oraz uaktywniają procesy metaboliczne, są również ważne w przewodzeniu impulsów nerwowych. Są stosowane jako aktywatory lub składniki hormonów i enzymów. Wiele minerałów odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

Takie pierwiastki, jak sód, potas, wapń, magnez, fosfor, występują w dużych ilościach, ale istnieją również pierwiastki śladowe, które są potrzebne tylko w bardzo małych ilościach – są to mangan, krzem, cynk, miedź, selen. Organiczne minerały i pierwiastki śladowe spełniają  w ciele psów bardzo ważną rolą. Kojarzą się z białkami, kwasami tłuszczowymi i witaminami. Minerały i pierwiastki śladowe są ważne i nie można ich stosować zamiennie.

Funkcje minerałów w ciele i cykl natury

 

Minerały i elementy śladowe spełniają różne funkcje:

służą jako budulec kości,

– uczestniczą w setkach reakcji zachodzących podczas przemiany materii,

– wiążą metale ciężkie, aby mogły być wydalone przez nerki,

– wytwarzają prądy elektryczne do przenoszenia impulsów nerwowych,

– są składnikiem hormonów,

– ingerują w odczytywanie i powielanie genów,

– odgrywają ważne dla życia role w systemie immunologicznym,

– troszczą się o to aby substancje odżywcze mogły dotrzeć do komórek, a produkty rozkładu mogły być z nich wydalone,

– regulują gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu

W przyrodzie minerały są stale przetwarzane, nigdy nie są tracone, trafiają do gleby, a wraz z bakteriami, algami i grzybami tworzą część „organizmów glebowych”. Następnie, minerały są „wciągane” do roślin, które służą zwierzętom, jak również ludziom.

Jeśli ekosystemy nie zostaną zakłócone, powinniśmy wszystkie niezbędne minerały i pierwiastki śladowe mieć dostarczane wraz z wartościową dietą.

 

Jak wygląda rzeczywistość?

 

Badania wykazują, że dzisiejsze produkty spożywcze nie pozwalają na osiągnięcie wystarczającej ilości mikrosubstancji odżywczych. Spowodowane jest to wyjałowieniem ziemi i stosowaniem chemikaliów, żywieniem zwierząt przeznaczonych do uboju małowartościowymi paszami, stosowaniem u tych zwierząt hormonów i antybiotyków i wreszcie pestycydów, które dostają się do ich organizmów po spożyciu roślin, chronionych tymi środkami.

Nierównowaga mineralna w żywności prowadzi do osłabienia układu odpornościowego, pogorszenia stanu zdrowia, witalność i dobrej kondycji fizycznej naszych pupili.

Substancje mineralne w dzisiejszych produktach spożywczych

 

Spójrz na tabelę poniżej. Została stworzona przez Dr. Karlheinza Schmidta, profesora medycyny eksperymentalnej na Uniwersytecie w Tybindze oraz przez badaczy w Szwajcarii.

Tabela pokazuje, w jaki sposób sztuczne nawozy wpływają na żywność, która z roku na rok staje się coraz bardziej uboga w minerały.

Przyczyny braku minerałów w glebie 

Ekolodzy od dawna zwracają uwagę na krytyczne czynniki, które mają wpływ na brak składników mineralnych w glebie. Są to:

  • Kwaśne deszcze drenują minerały z gleby.
  • Intensywna uprawa roślin zmniejsza zawartość minerałów w glebie.
  • Stosowanie nawozów sztucznych i pestycydów.
  • Uprawa szybko rosnących roślin hybrydowych i modyfikowanych genetycznie.
  • Zbyt długi transport i przechowywanie zebranych warzyw.
  • Tylko około 3-4 minerałów wraca do gleby w postaci sztucznych nawozów– azotu, fosforu.

Niedobór składników mineralnych ma swoje konsekwencje –  Większość chorób wiąże się z brakiem minerałów.

Jest więc oczywistym faktem, że potrzebujemy więcej składników odżywczych niż nasi przodkowie, którzy nie żyli tak aktywnie i pod taką presją i nie akceptowali nieodpowiedniej żywności.

Bardzo często u psów z chorobą trzustki i po zmianie diety na surowe mięso następuje pogorszenie stanu zdrowia.  Dlaczego tak się dzieje? Dlatego, że mięso nie zawiera już wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ludzie pierwotni także spożywali mięso. Ale zawartość tłuszczu u dzikich zwierząt wynosiła od 4 do 5% w przeciwieństwie do zwierząt hodowlanych, u których sięga ona 30%. Jak widzisz – nadmiar tłuszczu w diecie psa z chorobą trzustki nie jest wskazany. A tymczasem opiekunowie nieświadomie narażają swoje chore psy na dalsze cierpienie. Polecam mięso ekologiczne, kupowane od zaprzyjaźnionego rolnika.  Niestety z racji wysokiej ceny niewielu opiekunów stać jest na takie rarytasy dla swoich psów.

Jeśli człowiek i zwierzę znajdują się w równowadze mineralnej – zróżnicowanej i zrównoważonej diecie, układ odpornościowy działa dobrze, co jest podstawą dobrej sprawności fizycznej, dobrego zdrowia i witalności.

REICO POSIADA ROZWIĄZANIE  to  odpowiednio wartościowa dieta i równowaga mineralna

Równowaga mineralna, system życiowy i dieta odpowiednia dla gatunku to podstawowa filozofia produktów Reico.

– Oferta produktów jest dostosowana do potrzeb gleby, roślin, zwierząt i ludzi. Dla zwierząt mięsożernych oferuje bardzo wartościową i maksymalnie odpowiednią pełnowartościową dietę dla tego gatunku.

– Ważny i kluczowy jest między innymi unikalny proces produkcji, w którym cenne zioła są poddane procesowi mikronizacji, co sprawia, że ​​składniki są kompletne i skuteczne.

– Reico Vital-Systeme to całkowicie zharmonizowany system. Oparty jest na zmikronizowanych ziołach, korzeniach i algach.

Zdjęcie – www.continentalhospitals.com

Z wdzięcznością …

Dodaj komentarz