9 produktów spożywczych, których powinineś unikać na świątecznym stole.

domosfera.pl

A to jeszcze dla Ciebie prezent świąteczny dla Ciebie. Przekazuję go ku przestrodze. Artykuł Piotra Orlińskiego – farmaceuty.

Okres świąteczny za pasem a przygotowania w kuchni idą pełną parą. Zanim
jednak siądziesz do wigilijnego stołu warto zastanowić się czy
wszystkie potrawy , które zamierzasz spożyć są przygotowane w zdrowy
sposób. Jest wiele niezdrowych potraw, które są uważane za zdrowe.
Niektóre z nich mogą być dla Ciebie niespodzianką, takie jak nisko
tłuszczowe lub beztłuszczowe. Inne są ukrytym śmieciowym jedzeniem i
możesz być zdziwiony jak często wiele z nich regularnie kupujesz.

Przed tobą lista 9 ‘’zdrowych produktów’’, które w rzeczywistości nimi nie są i nie powinieneś ich ani kupować ani spożywać czy to w święta czy  na co dzień.

1. Dressingi do sałatek są wprost naładowane cukrem, tłuszczami trans,
chemicznymi dodatkami. Pomimo, że są to sosy wegetariańskie, nie są one
zdrowe z powodu dodatków. Wypróbuj domowe sposoby przyrządzania
dressingów

 2. Coraz więcej dowodów medycznych i jeszcze więcej ludzi zdaje sobie
sprawę, ze cała ta wojna z tłuszczem nasyconym jest po prostu dużym
błędem. Wiele osób kupując produkty nisko lub beztłuszczowe myśli, ze
kupuje ‘’zdrowsze’’ produkty. Prawdą jest, że usunięcie tłuszczu
powoduje zmianę smaku. By temu zapobiec producenci dodają dużo cukru.
Tak więc spożywanie tych produktów może powodować tycie.
Zamiast produktów dietetycznych wybieraj ich pełno tłuszczowe wersje.

 3. Soki owocowe są bardzo zdrowe, Zawierają dużo Wit. C, Jednak nie te
kupowane w supermarketach, które w większości są napojami o smaku
owocowym, które w ogóle nie zawierają owoców. Jest to po prostu woda z
chemicznymi dodatkami o smaku owoców. Kupujesz soki – 100% owoców?
Uważaj na podwyższoną zawartość cukru. Najlepiej zrób sobie naturalne
soki w domu za pomocą wyciskarki.

 4. Produkty obniżające poziom cholesterol mogą brzmieć zdrowo dla Twojego
zdrowia. Z pewnością słyszałeś o fitosterolach, które są dodawane do
różnych przetworzonych produktów.. Mimo, że badania dowiodły ich
właściwości obniżających cholesterol u ludzi, mają jednak one negatywny
wpływ na układ krążenia i zwiększają ryzyko chorób serca.

 5. Produkty pełno zbożowe jako alternatywa dla białego chleba nie są
najlepszym pomysłem ponieważ oba mają podobny indeks glikemiczny.
Najlepszym pomysłem jest całkowite odstawienie pieczywa. Zmiany
przeprowadzone przez naukowców w latach 60tych spowodowały, iż obecnie
pieczywo ma mniej składników odżywczych i powoduje stany zapalne.
Zamiast białej mąki możesz używać kukurydzianej lub gryczanej.

 6. Nektar z agawy uważany jest jako jedna z wielu alternatyw dla cukru i
może być znaleziony w wielu produktach prozdrowotnych. Jest jednak mały
problem – zwiera on duże ilości fruktozy, która spożywana w nadmiarze
przyczynia się do chorób metabolicznych. Zwykły cukier to 50% fruktozy,
nektar z agawy ok.70-90%. Wniosek nasuwa się sam – zamiennik ten jest
znacznie gorszy od zwykłego cukru.

 7. Kiedy myślisz o maśle to co ci przychodzi na myśl? Coś niezdrowego a
nawet śmiertelnie niebezpiecznego dla twojego zdrowia? Wielu dietetyków
zaleca zamiast masła margarynę. Czym tak w ogóle jest margaryna?
Sztuczną mieszaniną rafinowanych olejów roślinnych I chemicznych
dodatków smakowych. Osoby które zamieniły masło na margarynę mają
większe ryzyko zapadnięcia na choroby serca.

 8. Produkty bezglutenowe wdarły się szturmem do jadłospisu osób dbających o
zdrowie. Producenci wypuszczają na rynek coraz to nowsze produkty
bezglutenowe. Pamiętaj jednak, że śmieciowe jedzenie nadal jest
szkodliwe mimo, że nie zawiera glutenu. Zamiast tego jedz żywność która
jest naturalnie bezglutenowa.

9. Płatki śniadaniowe są reklamowane jako doskonałe śniadanie dla dzieci. Wiele z nich jest
pełno zbożowych i z niską zawartością tłuszczu. Czy jednak kiedykolwiek
czytałeś dokładnie skład na tym kolorowym opakowaniu? Cukier, cukier i
jeszcze raz cukier! Zwykłe płatki owsiane nie są tak atrakcyjne
wizualnie jak kolorowe pudełko rafinowanego cukru i chemicznych
dodatków. Przy wyborze płatków nie kieruj się kolorowym opakowaniem ale
zawartością składników odżywczych.

Dziękuję. 

     

    Dodaj komentarz