Grzyby zawierają szeroką gamę silnych związków leczniczych, z których możemy skorzystać.
Ale skąd mamy wiedzieć, jakie grzyby można brać i do jakich problemów zdrowotnych każdy z nich najlepiej się nadaje?
W tym artykule wyjaśnię podstawowe właściwości lecznicze grzybów i jakie zawierają lecznicze składniki.
Opiszę kilka najlepszych grzybów leczniczych i jakie rodzaje grzybów najlepiej nadają się do terapii różnych schorzeń.
Ale najpierw przyjrzyjmy się krótko, jak grzyby były używane w medycynie w całej historii. Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że ludzie od samego początku mieli bliski związek z grzybami!
Historia stosowania grzybów leczniczych
Historia starożytna
Grzyby lecznicze były używane w medycynie tradycyjnej i ludowej.
Mężczyzna zamarznięty w lodzie około 3300 roku pne ( nazywany Ötzi ) został odkryty w lodowcu alpejskim w 1991 roku. Znaleziono przy nim dwa różne gatunki grzybów.
Jednym z nich była huba jako podpałka. Drugim był leczniczy polipor brzozowy używany do zwalczania pasożytów i innych infekcji.
Z egipskich hieroglifów otrzymano przekaz, że ówczesne społeczeństwo postrzegało grzyby jako roślinę nieśmiertelności.
Grzyby były zazwyczaj zjadane tylko przez faraonów i innych ludzi z wyższych kast, nadawano im imiona „synów bogów” i przedstawiano je w dziełach sztuki jako wysyłane na ziemię za pomocą błyskawic.
Znani greccy i rzymscy autorzy, tacy jak Seneka, Pliniusz i Dioscorides, pisali o grzybach, argumentując zarówno za, jak i przeciw ich właściwościom leczniczym.
Teksty o medycynie chińskiej sprzed 100 lat pne omawiają różne grzyby i grzyby, które były stosowane w leczeniu raka, dolegliwości układu oddechowego i wielu innych schorzeń.
Reishi (Ganoderma lucidum) ma prawdopodobnie najdłuższy zapis o zastosowaniu medycznym, a naukowcy zaczynają obecnie identyfikować przeciwnowotworowe i inne właściwości lecznicze grzyba.
W starożytnej Japonii grzyby maitake (Grifola frondosa) były na wagę srebra.
Grzyby były integralną częścią kultur mezoamerykańskich, takich jak Majowie, Inkowie, Aztekowie i Olmekowie. Zarówno ze względu na ich właściwości lecznicze, jak i do użytku przez szamanów w celach duchowych.
Chaga i inne formy grzybów były używane w Ameryce Północnej i na Syberii co najmniej od XVI wieku.
Współczesna historia
Po raz pierwszy zidentyfikowano i wyekstrahowano korzystne właściwości grzyba w 1928 r., kiedy to Alexander Fleming odkrył penicylinę.
Od tamtego czasu odkryto wiele innych antybiotyków, a właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe różnych grzybów zostały szeroko wykorzystane. Szacuje się, że sama penicylina uratowała życie ponad 200 milionów ludzi.
Współcześni naukowcy co roku nadal izolują nowe właściwości przeciwpierwotniacze, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze grzybów.
Mikolodzy i inni naukowcy dopiero teraz zaczynają dostrzegać to, co tradycyjna medycyna mówi nam o tych grzybach od tysięcy lat.
Odkrywamy, że nie tylko większość twierdzeń dotyczących tych grzybów jest prawdziwa; ale często są również bezpieczniejsze i lepiej tolerowane, z mniejszą liczbą skutków ubocznych niż wiele nowoczesnych leków.
Grzyby – są mądrzejsze niż myślisz
Grzyby są o wiele bardziej złożone, niż sądzi większość ludzi.
Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak bardzo proste formy życia. Ale prawda jest taka, że są to bardzo złożone organizmy, które w rzeczywistości są bliżej spokrewnione ze zwierzętami niż z roślinami.
Aby uzyskać dowody inteligencji, jaką mogą wykazywać grzyby, weźmy jako przykład leczniczy grzyb Cordyceps .
Rozpoczyna swoje życie jako zarodnik i przyczepia się do gąsienicy, mrówki lub innego owada. Następnie kiełkuje i odżywia się swoim gospodarzem, wyrastając na małego grzyba, który żyje na swoich gospodarzach przez większość swojego życia.
Następnie, gdy Cordyceps jest gotowy do rozmnażania, zasadniczo „kontroluje” swojego żywiciela i zmusza go do wspinania się na kwiat, drzewo lub jakikolwiek najwyższy obiekt, jaki może znaleźć.
To jak coś z filmu science fiction, ale jest całkowicie prawdziwe.
Cordyceps wyłoni się wtedy z głowy owada i uwolni jego zarodniki. Ważne jest, aby znalazł się na wystarczającej wysokości, aby jego zarodniki mogły się rozprzestrzeniać tak daleko, jak to możliwe.
Na każdym etapie tego procesu Cordyceps może w pełni zjadać owada, ale tak się nie dzieje. Wydaje się, że wykazuje wystarczającą inteligencję, aby czekać i wykorzystywać owada jako sposób na rozmnażanie.
Śluzowce
Aby zobaczyć inny przykład tego, jak inteligentne mogą być grzyby, wystarczy spojrzeć na badania śluzowców przeprowadzone przez japońskich naukowców.
W badaniu pożywienie dla śluzowca umieszczono w ważnych punktach odpowiadających mapie Tokio. Śluzowce rozciągały się cienkimi liniami od centralnego punktu, aby znaleźć źródła pożywienia.
Wzór wytworzonego śluzowca był bardzo podobny do systemu kolejowego Toyko, w którym ludzcy eksperci próbowali zaprojektować najbardziej efektywny sposób poruszania się po mieście.
Niektóre ścieżki, które wybrały śluzowce, były w rzeczywistości bardziej wydajne niż te, które inżynierowie wykorzystali do zaprojektowania metra!
Grzyby w porównaniu z roślinami
Grzyby mogą wydawać się podobne do roślin w tym sensie, że nie mogą poruszać się jak zwierzęta i przybierają podobny wygląd z odpowiednikami łodyg i systemów korzeniowych.
Jednak brakuje im liści i chlorofilu i nie mogą wytwarzać energii ze światła słonecznego, tak jak rośliny.
Zamiast tego grzyby wykorzystują szereg enzymów do rozkładania materii organicznej w ich naturalnym środowisku. Zamieniają martwą materię organiczną w węglowodany, białko i celulozę.
Już samo to sprawia, że grzyby są cennym zasobem żywności. Ale grzyby mają znacznie więcej do zaoferowania niż ich bogata wartość odżywcza.
Lecznicze właściwości grzybów
Grzyby są pełne związków, które mają właściwości lecznicze dla ludzi i zwierząt.
Jakie to właściwości?
Grzyby żyją w konkurencyjnym świecie. Muszą prześcignąć inne pleśnie i grzyby, które szukają tego samego źródła pożywienia, co one.
Muszą także zwalczać bakterie i inne szkodniki, które mogą chcieć je zjeść.
Podobnie jak trujące zwierzęta i owady, które używają toksyn do ochrony, grzyby robią to samo, aby zapobiec zjedzeniu lub przejęciu przez inne formy życia.
Wiele związków, które w tym celu wytwarzają, nie jest szkodliwych dla ludzi i zwierząt i działają one jak naturalne antybiotyki w naszym i zwierzęcym organizmie, po ich spożyciu.
2) Są źródłem witamin i minerałów
Grzyby wytwarzają ten sam szeroki zakres witamin i minerałów, jakiego można się spodziewać po jedzeniu owoców i warzyw.
Witaminy i minerały mają ogromny wpływ na zdrowie. Brak jakiegokolwiek elementu może prowadzić do chorób i innych problemów.
Tak więc jedzenie grzybów to świetny sposób na wzbogacenie diety o dodatkowe wartości odżywcze i utrzymanie zdrowia. Grzyby mają również niską zawartość kalorii i sodu, ale zawierają dużą ilość białka.
3) Źródło błonnika
Grzyby zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, dzięki czemu stanowią doskonały dodatek do diety. Błonnik jest niezbędny do utrzymania zdrowia jelit i może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego i innych chorób.
Ponadto grzyby są wysokoenergetyczne, co oznacza, że mają mniej kalorii przy takiej samej objętości pożywienia, jak wiele innych rzeczy, które jemy.
4) Wysoka zawartość przeciwutleniaczy
Wolne rodniki występują, gdy cząsteczki tlenu w ciele rozpadają się na pojedyncze atomy z niesparowanymi elektronami.
Elektrony te szukają w całym ciele innych elektronów, z którymi mogą się dopasować, tworząc parę. Po drodze powodują uszkodzenia komórek i DNA.
Wolne rodniki są wywoływane przez wiele czynników, takich jak promienie słoneczne UV i stany zapalne. A także części naszego współczesnego życia, takie jak zanieczyszczenie powietrza.
Grzyby zawierają związki zwane przeciwutleniaczami, które wyszukują wolne rodniki i usuwają je z organizmu. Zmniejsza to ilość stresu oksydacyjnego w ciele i uszkodzenia naszych komórek i DNA.
W szczególności grzyby zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, glutationu (Glutation to niezbędna dla organizmu, powstająca w naszych komórkach, cząsteczka wykazująca niezwykle ważne funkcje jako przeciwutleniacz, stymulator odporności oraz detoksykant.
Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu a nasza odporność na zakażenia i bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych zniknęłaby. Każda komórka w organizmie jest sama odpowiedzialna za produkcję glutationu i musi posiadać niezbędne do tego substraty. Zapotrzebowanie na glutation jest zawsze wysokie, gdyż on jest zużywany pod wypływem wielu bodźców) i ergotioneiny (Ergotioneina (tiotaina) – jest egzogennym aminokwasem i skuteczną substancją antyrodnikową, która pomaga chronić struktury komórkowe przed uszkodzeniami. Jest najszybciej wykorzystywanym przez komórki skóry antyoksydantem. Pełni także funkcję podobną do karnityny – transportuje substancje odżywcze do wnętrza mitochondriów) .
5) Beta Glukan
Wszystkie grzyby zawierają duże ilości beta-glukanu. Substancja ta pomaga stymulować układ odpornościowy i może oferować szereg innych korzyści zdrowotnych. W tym pomoc w alergiach, astmie, zespole chronicznego zmęczenia i innych schorzeniach.
6) Polisacharydy
Polisacharydy to długie złożone łańcuchy połączonych ze sobą cząsteczek.
Grzyby są pełne szerokiej gamy polisacharydów. Potencjalnie 50 lub więcej związków występujących w różnych odmianach grzybów.
Różne polisacharydy mają różne zalety. Te znajdujące się w grzybach oferują szeroki zakres korzyści, w tym właściwości przeciwnowotworowe, przeciw otyłości, przeciwcukrzycowe i antybiotykowe.
7) Inne związki
W sumie grzyby potencjalnie zawierają setki związków o właściwościach leczniczych. Obejmują one od wzmocnienia układu odpornościowego po związki przeciwnowotworowe.
Każdego roku naukowcy znajdują coraz więcej korzystnych związków w grzybach.
W rzeczywistości nasza wiedza na temat grzybów i wszystkich ich potencjalnych korzyści jest wciąż na wczesnym etapie.
Korzyści z grzybów leczniczych
1. Walka z rakiem
Wykazano, że niektóre odmiany grzybów dodane do diety mają znaczące pozytywne skutki, jeśli chodzi o zwalczanie raka, białaczki i nowotworów.
Związki występujące w grzybach są w stanie spowolnić wzrost istniejących komórek rakowych. Oprócz zapobiegania uszkodzeniom DNA, mutacji komórek i powstawaniu nowotworów.
Grzyby oferują inne drugorzędne korzyści pacjentom z rakiem poddanym chemioterapii, na przykład wspomagają wzrost włosów i zapobiegają nudnościom.
Jak dotąd żaden grzyb nie jest zalecany jako samodzielna pierwsza linia obrony przed rakiem. Jednak badania coraz częściej pokazują, że przyjmowanie niektórych grzybów leczniczych może przynieść wymierne korzyści w walce z chorobą.
2. Wzmocnienie układu odpornościowego
Jak już wspomniałam, wiele różnych rodzajów grzybów leczniczych ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Mogą być bardzo pomocne w walce z przeziębieniem i grypą, a nawet z bardziej zaawansowanymi i ciężkimi typami infekcji .
Grzyby zawierają złożone cukry i duże ilości polisacharydów, które są niezbędnymi narzędziami dla układu odpornościowego.
Pomagają regulować produkcję przeciwciał w organizmie, a także zwiększają DNA i RNA w szpiku kostnym, w którym powstają białe krwinki i inne komórki odpornościowe.
Ponieważ grzyby są również bogate w przeciwutleniacze, mogą pomóc w niszczeniu szkodliwych wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki i powodować stany zapalne i infekcje w organizmie.
3. Promowanie zdrowia serca
Grzyby lecznicze (zwłaszcza shitake) zawierają związki zwane statynami. Związki te są jednymi z najczęściej przepisywanych leków obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Grzyby lecznicze celują szczególnie w „zły” cholesterol – LDL w organizmie, a także poprawiają „dobry” poziom cholesterolu HDL.
Zmniejszają również stan zapalny, który jest główną przyczyną stwardnienia tętnic. Grzyby zawierają fitoskładniki, które powstrzymują komórki przed przywieraniem do ścian naczyń krwionośnych i tworzeniem się nagromadzenia znanego jako płytka (określana medycznie jako miażdżyca ).
Zarówno cholesterol LDL, jak i płytki oraz stwardnienie tętnic są głównymi czynnikami ryzyka, jeśli chodzi o zawały serca, udar i inne formy chorób serca.
4. Poprawa poziomów energii
Grzyby lecznicze mogą poprawić Twoją i Twojego psa sprawność fizyczną. Ponadto mogą pomóc zmniejszyć ogólne zmęczenie w ciągu dnia.
Grzyby zawierają związki, które mogą zwiększać zdolność komórek krwi do przenoszenia i zwiększać produkcję energii w mięśniach.
Pomagają również zmniejszyć gromadzenie się kwasu mlekowego (produktu ubocznego ćwiczeń) w mięśniach i pomagają szybciej usunąć toksyny z organizmu.
Kiedy dodasz wszystkie te efekty razem, pomogą one psom sportowcom i Tobie trenować efektywniej i dłużej. Ułatwiają również szybszą regenerację po treningową.
5. Syndrom chronicznego zmęczenia
Nie musisz być sportowcem, aby czerpać korzyści z grzybów leczniczych.
Jeśli zawsze czujesz się zmęczony i ospały, bez względu na to, jak długo odpoczywasz, możesz cierpieć na syndrom chronicznego zmęczenia. Obecnie nie ma leczenia tego zaburzenia, chociaż grzyby są obiecujące w zmniejszaniu zmęczenia i poprawie życia pacjentów z CFS.
6. Poprawa pracy mózgu
Grzyby mogą pomóc mózgowi na wiele różnych sposobów.
Mogą poprawić pamięć, ostrzej i wyraźniej skupić się oraz poprawić funkcjonowanie poznawcze.
Grzyby lecznicze powodują również produkcję czynników wzrostu nerwów . Jest to niezbędne w leczeniu choroby Parkinsona, choroby Alzheimera, demencji i innych chorób związanych z mózgiem.
Pozytywne oddziaływanie grzybów odbywa się stopniowo, co oznacza, że musisz je spożywać jak również podawać swojemu zwierzakowi konsekwentnie przez kilka miesięcy, zanim będziesz mógł spodziewać się efektów.
7. Utrata wagi
Grzyby mają niską zawartość kalorii i sodu, ale są pełne ważnych składników odżywczych. Zawierają również duże ilości błonnika, który zapewni uczucie sytości i zmniejszy ochotę na podjadanie lub zjadania większych porcji jedzenia.
Więc zamiast sięgać po torebkę cukierków, dlaczego nie mieć zamiast tego miski pełnej grzybów?
Ludzie i zwierzęta, którzy regularnie jedzą grzyby, mają zdrowszą masę ciała, mniejszy obwód talii i ogólnie lepszy stan zdrowia.
8. Cukrzyca
Grzyby mają działanie hipoglikemiczne , co oznacza, że obniżają i regulują poziom cukru we krwi.
Zwiększają także wrażliwość receptorów insulinowych, obniżają poziom trójglicerydów oraz zapobiegają rozwojowi innych powikłań związanych z cukrzycą.
Ponadto mają niską zawartość węglowodanów i cukru w porównaniu z wieloma innymi rodzajami żywności, więc są świetne do jedzenia dla diabetyków.
9. Łagodzą astmę i alergie
Alergie są często spowodowane nadmierną reakcją organizmu na określony bodziec. Podobnie astma jest spowodowana dużą liczbą komórek zapalnych w organizmie.
Grzyby hamują uwalnianie histaminy . Histaminy to związki uwalniane przez komórki w odpowiedzi na urazy, stany zapalne lub alergie. W rzeczywistości leki przeciwalergiczne często zawierają związki zwane lekami przeciwhistaminowymi.
Grzyby mogą pomóc zmniejszyć nasilenie alergii i astmy dzięki podobnemu mechanizmowi. Zmniejszając liczbę komórek zapalnych i przeciwciał wywołujących alergie w organizmie oraz korygując zaburzenia równowagi w układzie odpornościowym.
Grzyby poprawiają również produkcję komórek w organizmie, które eliminują patogeny.
10. Łagodzenie stresu
Nie ma jak do tej pory badań, które by to potwierdziły, ale wiele osób twierdzi, że grzyby lecznicze (zwłaszcza reishi ) mogą być używane do promowania poczucia spokoju.
W medycynie tradycyjnej grzyby od setek lat są stosowane w leczeniu chorób, takich jak zespół chronicznego zmęczenia, bezsenność i napięcie wywołane stresem.
11. Płodność
Nie wiadomo, czy zostało to jeszcze przetestowane na ludziach ale zarówno u knurów, jak i myszy grzyb Cordyceps sinensis wykazał obiecujące wyniki w zakresie płodności samców i produkcji nasienia.
Jeśli więc jesteś mężczyzną planującym założyć rodzinę w najbliższym czasie, możesz dodać do swojej diety kilka Kordycepsów. W takim samym celu można podawać Kordyceps psom czy kotom
Może radykalnie zwiększyć produkcję nasienia, zarówno pod względem ilości, jak i jakości.
Lista 8 najlepszych grzybów leczniczych
Grzyby mogą pomóc w większości dolegliwości, na które często cierpią ludzie i zwierzęta. Od drobnych rzeczy, takich jak niska energia i stany zapalne, aż po choroby serca.
Niezależnie od stanu zdrowia, prawdopodobnie istnieje grzyb, który możesz dodać do swojej lub pupila diety, aby uzyskać wsparcie.
Problem polega na tym, żeby wiedzieć, jakiego rodzaju grzyby wziąć! Jest tak wiele różnych grzybów leczniczych do wyboru, więc od czego zacząć?
Tutaj podzielę się listą 8 najczęściej badanych i powszechnie stosowanych grzybów leczniczych:
1) Grzyby Reishi
Grzyby Reishi mają prawdopodobnie większość zastosowań leczniczych, a także najdłuższą historię stosowania.
Wzmianki o nich w tradycyjnej medycynie sięgają tysięcy lat wstecz do starożytnych Chin, gdzie nazywano je „grzybem nieśmiertelności”.
Reishi może mieć różne kolory, ale ogólnie uważa się, że czerwony reishi jest najsilniejszy i najskuteczniejszy. To polipornikowy grzyb półkowy, co oznacza, że jest dość zdrewniały i naturalnie rośnie na bokach drzew.
Reishi można stosować przy chorobach serca, raku, cukrzycy, stanach zapalnych, uszkodzeniach wątroby i wielu innych schorzeniach.
Nie można po prostu jeść grzybów reishi, ponieważ mają dość drzewną teksturę. Mają też gorzki smak. To dzięki zawartym w nich związkom zwanym terpenoidami, które mają działanie przeciwzapalne.
Grzyb musi być użyty w zupie lub herbacie lub alternatywnie można go wysuszyć i przerobić na proszek do spożycia w postaci ekstraktu lub w postaci kapsułek.
2) Grzyby Chaga
Chaga to dziwnie wyglądający grzyb, który bardziej przypomina węgiel drzewny niż grzyb. Jeśli zobaczysz, że rośnie na drzewie, możesz pomyśleć, że to po prostu drewno zwęglone przez ogień lub uderzone piorunem. Ale wewnątrz tego grzyba jest jasny pomarańczowy kolor.
Chaga rośnie prawie wyłącznie na brzozach.
Właściwości lecznicze chaga obejmują stosowanie w leczeniu raka i miejscowym leczeniu obrzęków lub ran. Ma również łagodne działanie obniżające poziom cukru we krwi.
3) Grzyby Agaricus
Agaricus Blazei, inaczej pieczarka brazylijska, to jadalny grzyb medyczny, szeroko wykorzystywany w medycynie naturalnej. Pochodzi on z lasów deszczowych na terenie Brazylii.
Agaricus Blazei jest cennym źródłem polisacharydów o działaniu immunostymulującym – tzw. beta-glukanów, którym przypisywane są właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne. Beta-glukany, które można znaleźć w grzybie posiadają udokumentowaną zdolność do modulowania funkcji immunologicznych, wzmacniając ochronę organizmu przed patogenami oraz zmianami nowotworowymi.
4) Grzyby Maitake
Maitake może rosnąć w dużych skupiskach wielkości piłki do koszykówki. Może być stosowany w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, cholesterolu, raka i cukrzycy.
Maitake jest bardzo silnie działającym grzybem, zwłaszcza u pacjentów z syndromem metabolicznym tzn. u pacjentów z hiperlipidemią, cukrzycą II typu, podwyższonym ciśnieniem krwi itd. Chroni przed infekcjami i rakiem, wspomaga kości i płodność. Jest więc wszechstronny i może być stosowany profilaktycznie lub pomagać w problemach zdrowotnych.
Chociaż rośnie na drzewach, nie jest drzewiastym grzybem półkowym. Ma zwartą konsystencję i łagodny smak. Więc jest to dobre lekarstwo, a dodatkowo świetnie smakuje!
5) Grzyby Lion’s Mane – Hericium
Lwia grzywa to kolejny dziwnie wyglądający, ale jadalny grzyb. W smaku przypomina homara.
Grzyby lwia grzywa rosną bardzo duże i mają kudłaty biały wygląd, który wygląda prawie jak zęby lub włosy. Po rozcięciu konsystencją przypomina nieco kalafior.
Możesz zjeść lwią grzywę tylko dlatego, że świetnie smakuje. Ale jest również przydatny w zmniejszaniu lub zatrzymywaniu wzrostu guzów i zawiera związki, które mogą pomóc w regeneracji tkanki w mózgu. Obecnie jest badany pod kątem zapobiegania i leczenia choroby Alzheimera.
6) Grzyby Cordyceps
Cordyceps to ten dziwny grzyb, o którym wspomniałam wcześniej, który wyrasta z owadów.
Jeśli uda ci się pominąć fakt, że pochodzi od zmumifikowanych robaków, ma to potężne korzyści zdrowotne.
- Ma silne właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie przeciwko białaczce.
- Zawiera również dużo przeciwutleniaczy.
- To jeden z najlepszych grzybów leczniczych, jeśli chodzi o zarządzanie cholesterolem i chorobami serca.
- Nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale w rzeczywistości rozszerza tętnice.
Oznacza to, że jest również świetny dla sportowców, ponieważ wzmacnia naczynia krwionośne i serce.
7) Grzyby Shitake
Shiitake jest powszechnie spożywany w kuchni azjatyckiej. Świetnie komponuje się z zupami lub frytkami.
Podobnie jak wiele grzybów z tej listy, Shitake świetnie chroni przed rakiem i obniża poziom cholesterolu.
Składnik grzybów Shitake zwany lentinanem jest tak silną substancją, że jest obecnie trzecim najczęściej przepisywanym lekiem przeciwnowotworowym na świecie.
Shitake może być również stosowany w leczeniu infekcji wirusowych, takich jak zapalenie wątroby typu C i HPV. Jak również w większości warunków, w których układ odpornościowy jest osłabiony. Mogą nawet pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów !
Więc teraz wiesz już trochę o grzybach leczniczych, ich historii, właściwościach leczniczych różnych odmian i zawartych w nich składnikach leczniczych.
Mam nadzieję, że ten artykuł okazał się przydatny i interesujący, a być może pomógł Ci ustalić, które grzyby lecznicze są dla ciebie i dla twojego pupila najbardziej odpowiednie.
Pominęłam dawkowanie grzybów, formy jakie polecam u ludzi i zwierząt oraz dolegliwości, w których można zastosować grzyby.
W tym przypadku dobór danego grzyba opiera się na dostarczonych mi wyników badań, diagnozy oraz wywiadu, który przeprowadzam z opiekunem, który chciałby skorzystać z terapii dietą. Z doświadczenia wiem, że kiedy opiekun postanawia wziąć sprawy w swoje ręce to wtedy następuje koniec świata, niestety. Dlatego dietoterapia odbywa się pod moim ścisłym nadzorem.
Z wdzięcznością 🙂