Większość opiekunów jest niechętnych aby przejść na żywienie swojego psa surową lub gotowaną dietą. Jednym z głównych powodów jest strach przed tym, że ich pies nie dostanie wystarczającej ilości witamin i minerałów. To nieprawda. Rośliny i mięso to produkty, które zawierają składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju psów.
Oczywiście pisząc to zdanie mam na myśli mięso i rośliny pochodzące z ekologicznych upraw i gospodarstw.
Sucha wysoko przetworzona karma również nie zawiera naturalnych składników odżywczych i powoduje powstawanie wielu chorób.
Ostatnio coraz częściej otrzymuję maile od opiekunów, którzy karmią swoje psy surowym mięsem i warzywami, u których pojawiły się choroby związane z niewłaściwa dietą. Niestety jestem obecnie zmuszona zweryfikować dotychczasowe informacje, które zamieszczałam na blogu, na temat karmienia surowym mięsem.
Również ta dieta wymaga uzupełniania jej suplementami organicznymi. Może się wydawać, że podawanie psom suplementów nie jest „naturalne”.
W pewnym sensie to prawda, cóż jednak począć, skoro współczesne produkty spożywcze nie są tak zasobne w składniki odżywcze, jak to sugerują reklamy, a przyjmowanie organicznych suplementów okazało się korzystne w profilaktyce zdrowotnej oraz w leczeniu chorób dietozależnych. Pisząc o suplementach mam na myśli preparaty organiczne nie pochodzące z aptek, lecznic i sklepów zoologicznych. Preparaty naturalne zawierają duże dawki potrzebnych psu składników odżywczych – no może poza ziołami, które i tak mają dużą wartość terapeutyczną.
W przeciwieństwie do leków farmaceutycznych suplementy przywracają normalne funkcje metaboliczne oraz chronią organizm psów przed stresorami środowiskowymi. Nie żyjemy bowiem obecnie w środowisku naturalnym. Poza tym, nie wszystko, co naturalne, jest od razu zdrowe bądź korzystne dla człowieka i jego psa. Do rzeczy „naturalnych” możemy zaliczyć trzęsienia ziemi, powodzie – a pragniemy ich uniknąć. Suplementy pozwolą Twojemu psu stawić opór niepożądanym wpływom zewnętrznym zarówno naturalnym i nienaturalnym.
Moda na karmienie surowym mięsem „przyszła” do nas z Australii, kraju jeszcze czystym, o nie skażonym środowisku. Nie dziwi więc fakt, że dieta psów nie jest wspomagana suplementami. W Polsce mięso
sprzedawane jako karma dla psów jest klasy ludzkiej. Zawiera więc hormony, antybiotyki i pestycydy z paszy, którym karmione są zwierzęta przeznaczone na ubój. Prawdą jest, że podając takie mięso swojemu psu, widzisz, co mu podajesz ale nie jesteś w stanie dostrzec co ono zawiera. Dlatego suplementacja jest
niestety niezbędna.
Poniżej podaję Ci źródła witamin i minerałów, które powinny znajdować się w naturalnym pokarmie i które niestety należy uzupełnić. Nie wspominam już nawet o suchej karmie.
Witaminy
Witamina A – zwiększa odporność, zapobiega chorobom oczu i chorobom skóry. Ważna w tworzeniu kości i zębów. Chroni przed przeziębieniem i infekcją. Spowalnia proces starzenia się.
ŹRÓDŁA MIĘSNE
kurczak, wieprzowina, jaja, łosoś, halibut, plamiak, sardynki, wątroba, nerki, mózg, tuńczyk
ŹRÓDŁA ROŚLINNE
lucerna, liście ogórecznika, korzeń łopianu, cayenne, ptasie ziele, świetlik, nasiona kopru włoskiego, chmiel, skrzyp, wodorosty, trawa cytrynowa, dziewanna, pokrzywa, słoma z owsa, papryka, pietruszka, mięta, babka lancetowata, liście malin, koniczyna czerwona, róża dzika, szałwia, liści fiołka, rukiew wodna
Witamina B1 – wspomaga wzrost, poprawia nastawienie psychiczne, wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i zapobiega stresowi.
ŹRÓDŁA MIĘSNE
wątróbka, królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, koza, struś, jaja, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁA ROŚLINNE
lucerna, morszczyn pęcherzykowy, korzeń łopianu, kocimiętka, cayenne, rumianek, ptasie ziele, świetlik, nasiona kopru, kozieradka, chmiel, pokrzywa, słomy owsiana, pietruszka, mięta, liście malin, koniczyna czerwona, róża dzika, szałwia, krwawnik
Witamina B2 – potrzebna do tworzenia czerwonych krwinek, w leczeniu anemii, wzmocnieniu odporności, stymuluje wzrost sierści, regeneruje skórę, wzmacnia pazury.
Ważna w zapobieganiu i leczeniu zaćmy
ŹRÓDŁA MIĘSNE
wątroba, serce, nerki, królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, koza, struś, jaja, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁA ROŚLINNE
lucerna, morszczyn pęcherzykowy, korzeń łopianu, cayenne, rumianek, ptasie ziele, świetlik, nasiona kopru, kozieradka, żeń-szeń, chmiel, skrzyp, dziewanna, pokrzywa, słoma owsiana, natka pietruszki, mięta pieprzowa, liście malin, koniczyna czerwona, dzika róża, szałwia
Witamina B3 – niezbędna do utrzymania zdrowej skóry. Zwiększa energię, ułatwia trawienie.
ŹRÓDŁA MIĘSNE
Królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynki, tuńczyk
ŹRÓDŁA ROŚLINNE
Lucerna, korzeń łopianu, cayenne, rumianek, ptasie ziele, świetlik, nasiona kopru włoskiego, chmiel,
lukrecja, dziewanna, pokrzywa, słoma owsiana, natka pietruszki, mięta pieprzowa, liść maliny, koniczyna czerwona, dzika róż, wiąz
Witamina B5 – wzmacnia wytrzymałość, zapobiega anemii, przyspiesza gojenie ran, zwalcza infekcje, wzmacnia układ odpornościowy
ŹRÓDŁA MIĘSNE
wątroba, serce, nerki, królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jaja, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁA ROŚLINNE
lucerna, korzeń łopianu, pokrzywa
Witamina B6 – potrzebne do produkcji kwasu solnego, wspomaga wchłanianie tłuszczów i białek, pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, pomocna w leczeniu alergii, zapalenia stawów i astmy.
ŹRÓDŁO MIĘSNE
wątroba, serce, nerki, królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jaja, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, kocimiętka, słoma owsiana
Witamina B9
ŹRÓDŁO MIĘSNE
wątróbka, królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jaja, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
mniszek lekarski, pietruszka, spirulina
Witamina B12 – pomaga zapobiegać anemii. Chroni układ nerwowy, poprawia koncentrację, wspomaga trawienie
ŹRÓDŁO MIĘSNE
wątroba, serce, nerki, królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jaja, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, morszczyn pęcherzykowaty, chmiel
Witamina C – pomaga w tworzeniu wapnia i żelaza, zwiększa odporność, pomaga w zapobieganiu raka, pomaga w produkcji hormonów antystresowych. Jako przeciwutleniacz wspomaga prawidłowy wzrost i naprawę tkanek i funkcję gruczołu nadnerczy
ŹRÓDŁO MIĘSNE
wątroba, nerki, serce, ryby
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, korzeń łopianu, cayenne, ptasie ziele, świetlik, nasiona kopru, kozieradka, chmiel, skrzyp, wodorosty, mięta pieprzowa, dziewanna, pokrzywa, słoma owsiana, papryka, pietruszka, igły sosny, liść
babki, liść maliny, koniczyna czerwona, róża dzika, jarmułka, liście fiołka, krwawnik
Witamina D – niezbędna do wykorzystania wapnia i fosforu, zapobiega krzywicy, potrzebna do prawidłowego wzrostu kości i zębów, pomaga regulować rytm serca, zapobiega rozwojowi raka i zwiększa odporność, pomaga w prawidłowej funkcji tarczycy i krzepliwości krwi.
ŹRÓDŁO MIĘSNE
Jajko, sardynki, wątroba, nerki, łosoś, tuńczyk
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, skrzyp, pokrzywa, pietruszka
Witamina E – przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać nowotworom i chorobom serca, zapobiega uszkodzeniom komórek, obniża ciśnienie krwi, wpływa na zdrowy wygląd skóry i włosów.
ŹRÓDŁO MIĘSNE
strusie, bawoły, jajko, halibut, plamiak, sardynki, nerki, wątroba, mózg
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, morszczyn pęcherzykowy, mniszek lekarski, siemię lniane, pokrzywa, słoma owsiana, liście maliny, róża
Witamina K – promuje zdrową wątrobę, pomaga w odbudowie i naprawie kości, zwiększa ich trwałość
ŹRÓDŁO MIĘSNE
Jajko, halibut, plamiak, sardynka, wątroba
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, zielona herbata, wodorosty, pokrzywy, słoma owsiana
MINERAŁY
Wapń – buduje oraz chroni kości i zęby, utrzymuje prawidłowe bicie serca, zapobiega skurczom mięśni.
ŹRÓDŁO MIĘSNE
Królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, korzeń łopianu, cayenne, rumianek, cykoria, mniszek lekarski, świetlik, nasiona kopru, kozieradka,
len, chmiel, skrzyp, wodorosty, trawa cytrynowa, dziewanna, pokrzywa, słoma owsiana, papryka, pietruszka, mięta, liść babki, liści maliny, koniczyna czerwona, dzika róża, liście fiołka, krwawnik
Miedź
– przekształca żelazo do hemoglobiny, chroni przed anemią, niezbędna dla zdrowych kości i stawów
ŹRÓDŁO MIĘSNE
kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
szczaw
Jod – w śladowych ilościach dla zdrowej tarczycy, pomocny w metabolizowania nadmiaru tłuszczu.
ŹRÓDŁO MIĘSNE
łosoś, plamiak, owoce morza, jaja
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
liście nagietka, estragon, rabarbar
Żelazo – niezbędne dla metabolizmu i produkcji hemoglobiny
ŹRÓDŁO MIĘSNE
Królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, korzeń łopianu, kocimiętka, cayenne, rumianek, ptasie ziele, cykoria, mniszek lekarski, świetlik, nasiona kopru włoskiego, kozieradka pospolita, skrzyp, wodorosty, trawa cytrynowa, lukrecja, nasiona ostropestu, dziewanna, pokrzywa, papryka, pietruszka, mięta pieprzowa, liść babki, liść maliny, dzika róża
Magnez – zapobiega zwapnieniu tkanek miękkich, pomaga zmniejszyć i rozpuścić kamienie nerkowe fosforanowo wapniowe, pomaga zapobiegać wadom wrodzonym, wspomaga układ krążenia.
ŹRÓDŁO MIĘSNE
królik, kurczak, indyk, wieprzowina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, morszczyn pęcherzykowaty, cayenne, rumianek, ptasie ziele, mniszek lekarski, świetlik, koper, kozieradka, chmiel, skrzyp, trawa cytrynowa, lukrecja, dziewanna, pokrzywa, słoma owsiana, papryka,
natka pietruszki, mięta pieprzowa, liść maliny, koniczyna czerwona , szałwia, krwawnik
Mangan – niewielkie ilości tego minerału są niezbędne dla zdrowych nerwów, regulacji poziomu cukru we krwi, normalnego wzrostu kości i produkcji hormonów tarczycy.
ŹRÓDŁO MIĘSNE
królik, kurczak, indyk, wieprzowina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, plamiak, halibut, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, korzeń łopianu, kocimiętka, rumianek, mniszek lekarski, świetlik, nasiona kopru, kozieradki, żeń-szeń, chmiel, skrzyp, trawa cytrynowa, dziewanna, natka pietruszki, mięta pieprzowa, liść maliny, koniczyna czerwona, róża, krwawnik
Fosfor – niezbędny do wzrostu zębów i kości, transfer impulsów nerwowych, zapewnia prawidłowy rytm serca i pracę nerek.
ŹRÓDŁO MIĘSNE
królik, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
korzeń łopianu, rabarbar, kora wiązu
Potas – reguluje gospodarką wodną w organizmie i właściwym funkcjonowaniem mięśni, ważny dla utrzymania w zdrowiu układu nerwowego i utrzymuje prawidłowy rytm serca.
ŹRÓDŁO MIĘSNE
królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
kocimiętka, chmiel, skrzyp, pokrzywa, babka lancetowata, koniczyna czerwona, szałwia
Selen – chroni układ odpornościowy i pomaga w regulacji hormonów tarczycy
ŹRÓDŁO MIĘSNE
królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, korzeń łopianu, kocimiętka, cayenne, rumianek, ptasie ziele, nasiona kopru włoskiego, żeń-szeń, czosnek, głóg – jagody, chmiel, skrzyp, trawa cytrynowa, oset, słoma owsiana pokrzywa, pietruszka, mięta pieprzowa, liść maliny, dzika róża, krwawnik
Cynk – promuje zdrowy układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran
ŹRÓDŁO MIĘSNE
królik, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kozy, strusie, bawoły, jajka, wołowina, łosoś, halibut, plamiak, sardynka
ŹRÓDŁO ROŚLINNE
lucerna, korzeń łopianu, cayenne, rumianek, ptasie ziele, mniszek lekarski, świetlik, nasiona kopru włoskiego, chmiel, ostropest, dziewanna, pokrzywa, pietruszka, dzika róża, szałwia
6 thoughts on “Naturalne witaminy i minerały w diecie Twojego psa.”
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Tak,ale co z psami które jedzą gotowane.Czy istnieje gotowy preparat zawierający w sobie witaminy i minerały którego naze może mi Pani podać? Bardzo dziękuję.
Preparaty witaminowo – mineralne powinny znaleźć się również w jadłospisie psów żywionych surowym pokarmem. Dzisiejsze czasy tego wymagają, niestety. Jeśli chodzi o preparaty dla psów żywionych gotowanym jedzeniem, zapraszam zapoznania się z szeroką ofertą http://psiediety.blogspot.com/p/katalog-produktow.html
Znajdziesz tam Anonimie witaminy, minerały oraz niezbędne enzymy dla swojego pupila. Pozdrawiam.
Witam, a co sądzi Pani o żywieniu metodą BARF? Mam szczeniaka goldena (6mscy)i od 3 tygodni jesteśmy na BARFie, do którego dokładam mu kaszę gryczaną lub ryż, płatki jęczmienne, suszone owoce BIO(niesiarkowane),płatki zbożowe, ugotowane warzywa, siemię lniane, skorupki jajek i z tych składników robię mu śniadanie i kolację.
Przyznam, że dopiero wpadłam na Pani bloga i ilość informacji jest porażająca:)
Pozdrawiam
Justyna
Karmienie psów surowym pokarmem – oczywiście jak najbardziej. Można również podawać psiakom do jedzenia gotowany pokarm. Najważniejsza sprawa – niezbędne są w obu dietach suplementy organiczne.
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
W takim razie dodam chlorellę.
Pozdrawiam
Justyna
To bardzo dobry wybór 🙂 Pozdrawiam.