Łatwiej będzie Ci wybrać produkty żywnościowe o niskiej zawartości puryn i kwasu moczowego dla Twojego psa na podstawie tabeli, którą przedstawię Ci jako sygnalizację świetlną.
Artykuły żywnościowe o charakterze zasadowym mają „zielone światło”. Nie tylko będziesz mógł, ale koniecznie po nie sięgaj układając jadłospis dla Twojego psa.
Żywność neutralna znajduje się w obrębie „żółtego światła” i możesz podawać je swojemu psu stosunkowo często.
Produkty kwaśne mają „czerwone światło” i powinno być zabronione psom z HUU. Niestety nie wszystkie psy tolerują nabiał i ziarna, i wtedy należy dokonać wyboru produktów o niskiej zawartości puryn i kwasu moczowego. Tak jest w przypadku Daszeńki.
Z tabeli dowiesz się ile danym produkcie znajduje się puryn, kwasu moczowego, a także ile sodu, potasu, wapnia, fosforu i magnezu zawiera każdy z nich. W zachowaniu prawidłowego pH moczu odgrywają również dużą rolę inne makro- i mikroelementy. Ale większą część pracy wykonują te, które wymieniłam. Ich brak względnie niedobór powoduje, że wydalanie kwasów nieorganicznych po przemianie materii jest utrudnione.
Psy chore na HUU, karmione pokarmem o dużej zawartości puryn doprowadzają do swojego organizmu duże ilości kwasu moczowego. Wtedy też odpowiednio zwiększa się jego ilość we krwi i moczu. Zalecam aby podawać psu składniki pokarmowe o dużej zawartości substancji mineralnych, a możliwie małej puryn.
Wyszczególnione produkty odnoszą się do 100 g danego produktu. Wartość składników podana jest w miligramach.
–
Artykuł
żywnościowy
|
Charakter
|
Kwas
Moczowy
mg
|
Puryna
mg
|
Sód
mg
|
Potas
mg
|
Wapń
mg
|
Fosfor
mg
|
Magnez
mg
|
Algi
|
zasadowy
|
50
|
20
|
98
|
127
|
70
|
11
|
100
|
Brokuły
|
zasadowy
|
50
|
21
|
19
|
279
|
58
|
82
|
24
|
Burak
czerwony
|
zasadowy
|
20
|
8
|
58
|
407
|
29
|
45
|
25
|
Dynia
|
zasadowy
|
7
|
2
|
1
|
304
|
22
|
44
|
8
|
Fasolka
zielona
|
kwaśny
|
42
|
18
|
2
|
243
|
56
|
38
|
26
|
Groszek
zielony
|
kwaśny
|
150
|
62
|
2
|
304
|
24
|
108
|
33
|
Kalafior
|
zasadowy
|
45
|
19
|
16
|
328
|
22
|
54
|
17
|
Kapusta
biała
|
zasadowy
|
40
|
17
|
13
|
255
|
45
|
36
|
14
|
Kapusta kwaszona
|
zasadowy
|
20
|
8
|
355
|
288
|
48
|
43
|
14
|
Kukurydza
cukrowa
|
zasadowy
|
47
|
20
|
1
|
250
|
7
|
114
|
48
|
Marchew
|
zasadowy
|
15
|
6
|
60
|
320
|
41
|
36
|
17
|
Mniszek
pospolity
|
zasadowy
|
60
|
25
|
76
|
483
|
158
|
70
|
36
|
Ogórek
świeży
|
zasadowy
|
8
|
3
|
8
|
160
|
15
|
23
|
8
|
Papryka czerwona
|
zasadowy
|
15
|
7
|
5
|
260
|
10
|
30
|
14
|
Rzodkiewka
|
zasadowy
|
10
|
4
|
17
|
255
|
26
|
18
|
8
|
Seler
bulwiasty
|
zasadowy
|
30
|
13
|
77
|
414
|
50
|
74
|
14
|
Szpinak
|
zasadowy
|
57
|
23
|
65
|
554
|
126
|
55
|
58
|
Włoszczyzna
|
zasadowy
|
25
|
10
|
60
|
284
|
62
|
50
|
18
|
Ziemniaki
|
zasadowy
|
15
|
6
|
3
|
411
|
6
|
50
|
20
|
–
Artykuł
żywnościowy
|
Charakter
|
Kwas
Moczowy
mg
|
Puryna
mg
|
Sód
mg
|
Potas
mg
|
Wapń
mg
|
Fosfor
mg
|
Magnez
mg
|
Ciecierzyca
|
kwaśny
|
130
|
54
|
25
|
756
|
124
|
332
|
129
|
Soja – ziarna
|
zasadowy
|
220
|
92
|
5
|
1779
|
201
|
550
|
220
|
Agrest
|
zasadowy
|
15
|
7
|
2
|
200
|
30
|
30
|
15
|
Arbuz
|
zasadowy
|
20
|
8
|
1
|
158
|
11
|
11
|
3
|
Banany
|
zasadowy
|
25
|
10
|
1
|
382
|
8
|
27
|
31
|
Brzoskwinie
|
zasadowy
|
18
|
8
|
1
|
176
|
7
|
25
|
9
|
Czereśnie
|
zasadowy
|
15
|
7
|
2
|
210
|
17
|
20
|
11
|
Gruszki
|
zasadowy
|
15
|
6
|
2
|
128
|
9
|
13
|
8
|
Jabłka
|
zasadowy
|
14
|
6
|
3
|
132
|
6
|
10
|
6
|
Jeżyny
|
zasadowy
|
15
|
6
|
2
|
180
|
44
|
30
|
30
|
Kiwi
|
zasadowy
|
15
|
7
|
4
|
170
|
8
|
25
|
8
|
Maliny
|
zasadowy
|
18
|
8
|
1
|
200
|
40
|
44
|
30
|
Morele
|
zasadowy
|
20
|
8
|
2
|
280
|
17
|
22
|
9
|
Porzeczka czarna
|
zasadowy
|
20
|
8
|
1
|
341
|
53
|
40
|
17
|
Porzeczka
czerwona
|
zasadowy
|
20
|
8
|
1
|
210
|
30
|
30
|
13
|
Poziomki
|
zasadowy
|
25
|
10
|
2
|
147
|
24
|
26
|
15
|
Wiśnie
|
zasadowy
|
15
|
7
|
2
|
115
|
8
|
19
|
8
|
Siemię lniane
|
kwaśny
|
105
|
43
|
0
|
500
|
230
|
660
|
350
|
–
Artykuł
żywnościowy
|
Charakter
|
Kwas
Moczowy
mg
|
Puryna
mg
|
Sód
mg
|
Potas
mg
|
Wapń
mg
|
Fosfor
mg
|
Magnez
mg
|
Jogurt
|
kwaśny
|
0
|
0
|
50
|
160
|
130
|
100
|
12
|
Kefir
|
kwaśny
|
0
|
0
|
50
|
150
|
120
|
100
|
12
|
Mleko chude
|
zasadowy
|
0
|
0
|
49
|
155
|
123
|
96
|
11
|
Mleko pełne
|
zasadowy
|
0
|
0
|
50
|
150
|
120
|
93
|
12
|
Ser śmietankowy
|
kwaśny
|
0
|
0
|
40
|
140
|
110
|
180
|
10
|
Ser twarogowy
świeży
|
kwaśny
|
0
|
0
|
350
|
90
|
90
|
150
|
7
|
Śmietanka
kremowa
|
zasadowy
|
0
|
0
|
30
|
100
|
80
|
60
|
9
|
Twaróg (20%)
|
kwaśny
|
0
|
0
|
40
|
120
|
120
|
180
|
11
|
Twaróg chudy
|
kwaśny
|
0
|
0
|
40
|
140
|
120
|
140
|
11
|
Twaróg
o ziarnistej
strukturze
|
kwaśny
|
10
|
4
|
380
|
86
|
68
|
150
|
6
|
–
Artykuł
żywnościowy
|
Charakter
|
Kwas
Moczowy
mg
|
Puryna
mg
|
Sód
mg
|
Potas
mg
|
Wapń
mg
|
Fosfor
mg
|
Magnez
mg
|
Białko jajka
|
kwaśny
|
0
|
0
|
170
|
154
|
11
|
21
|
12
|
Jaja kurze całe
|
kwaśny
|
5
|
2
|
144
|
147
|
56
|
216
|
12
|
Makaron jajeczny
|
kwaśny
|
60
|
25
|
17
|
164
|
27
|
191
|
67
|
Makaron jajeczny
pełnoziarnisty
|
kwaśny
|
80
|
32
|
5
|
390
|
34
|
370
|
120
|
Żółtko
|
zasadowy
|
6
|
2,5
|
51
|
138
|
140
|
590
|
16
|
–
Artykuł
żywnościowy
|
Charakter
|
Kwas
Moczowy
mg
|
Puryna
mg
|
Sód
mg
|
Potas
mg
|
Wapń
mg
|
Fosfor
mg
|
Magnez
mg
|
Olej rzepakowy
|
obojętny
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
Olej sojowy
|
obojętny
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Olej z pestek
winogron
|
obojętny
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
Oliwa z oliwek
|
obojętny
|
0
|
0
|
1
|
0
|
1
|
1
|
0
|
Olej kokosowy
|
obojętny
|
0
|
0
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
Masło
|
obojętny
|
0
|
0
|
5
|
16
|
13
|
21
|
3
|
–
Artykuł
żywnościowy
|
Charakter
|
Kwas
Moczowy
mg
|
Puryna
mg
|
Sód
mg
|
Potas
mg
|
Wapń
mg
|
Fosfor
mg
|
Magnez
mg
|
Dorsz
|
kwaśny
|
128
|
53
|
88
|
288
|
19
|
187
|
35
|
Łosoś świeży
|
kwaśny
|
170
|
70
|
51
|
371
|
13
|
266
|
29
|
Pstrąg
|
kwaśny
|
345
|
143
|
58
|
357
|
15
|
257
|
26
|
Gęś
|
kwaśny
|
254
|
105
|
94
|
470
|
13
|
201
|
27
|
Indyk
|
kwaśny
|
170
|
71
|
63
|
300
|
25
|
226
|
27
|
Indyk filet z piersi
|
kwaśny
|
120
|
50
|
46
|
330
|
13
|
200
|
20
|
Jeleń
|
kwaśny
|
155
|
64
|
64
|
318
|
10
|
205
|
22
|
Kaczka
|
kwaśny
|
110
|
45
|
38
|
210
|
14
|
200
|
22
|
Królik
|
kwaśny
|
171
|
55
|
40
|
290
|
12
|
187
|
22
|
Kurczak pierś
|
kwaśny
|
180
|
75
|
72
|
330
|
14
|
210
|
27
|
Kurczak udko
|
kwaśny
|
132
|
71
|
104
|
272
|
17
|
206
|
33
|
Sarna
|
kwaśny
|
154
|
64
|
87
|
351
|
26
|
226
|
21
|
Zając
|
kwaśny
|
154
|
64
|
46
|
289
|
15
|
217
|
25
|
Cielęcina
|
kwaśny
|
200
|
83
|
55
|
210
|
27
|
200
|
22
|
Cielęca wątroba
|
kwaśny
|
287
|
119
|
60
|
283
|
8
|
310
|
18
|
Cielęcy ozór
|
kwaśny
|
179
|
74
|
86
|
211
|
9
|
191
|
16
|
Jagnięcina
|
kwaśny
|
155
|
64
|
55
|
200
|
20
|
185
|
21
|
Wieprzowina
chuda
|
kwaśny
|
150
|
63
|
75
|
300
|
2
|
170
|
25
|
Wieprzowina
Średnio tłusta
|
kwaśny
|
146
|
52
|
73
|
282
|
9
|
147
|
24
|
Wieprzowina
tłusta
|
kwaśny
|
128
|
53
|
58
|
279
|
10
|
133
|
52
|
Wieprzowa
wątroba
|
kwaśny
|
289
|
120
|
75
|
311
|
10
|
353
|
21
|
Wieprzowy ozór
|
kwaśny
|
158
|
65
|
94
|
236
|
10
|
189
|
18
|
Wołowina
|
kwaśny
|
150
|
63
|
35
|
190
|
8
|
180
|
20
|
Wołowa wątroba
|
kwaśny
|
292
|
121
|
112
|
282
|
7
|
347
|
17
|
Wołowy ozór
|
kwaśny
|
179
|
74
|
80
|
255
|
11
|
160
|
18
|
–
Artykuł
żywnościowy
|
Charakter
|
Kwas
Moczowy
mg
|
Puryna
mg
|
Sód
mg
|
Potas
mg
|
Wapń
mg
|
Fosfor
mg
|
Magnez
mg
|
Gryka
|
kwaśny
|
149
|
62
|
2
|
392
|
21
|
254
|
142
|
Grysik
|
kwaśny
|
55
|
23
|
1
|
112
|
17
|
87
|
30
|
Płatki owsiane
|
kwaśny
|
100
|
41
|
8
|
355
|
80
|
342
|
129
|
Kasza jaglana
|
zasadowy
|
66
|
27
|
3
|
373
|
10
|
275
|
132
|
Ryż naturalny
|
kwaśny
|
53
|
22
|
10
|
238
|
16
|
282
|
119
|
Ryż biały/
polerowany
|
kwaśny
|
87
|
36
|
4
|
109
|
6
|
114
|
32
|
Ryż preparo-
wany
termicznie
|
kwaśny
|
83
|
35
|
6
|
92
|
24
|
94
|
28
|
–
Artykuł
żywnościowy
|
Charakter
|
Kwas
Moczowy
mg
|
Puryna
mg
|
Sód
mg
|
Potas
mg
|
Wapń
mg
|
Fosfor
mg
|
Magnez
mg
|
Bagietki
i bułki
|
kwaśny
|
56
|
23
|
544
|
130
|
19
|
95
|
24
|
Chleb żytnio-
pszenny
|
kwaśny
|
49
|
20
|
508
|
157
|
22
|
130
|
40
|
Pieczywo
tostowe
(pszenne)
|
kwaśny
|
53
|
22
|
517
|
124
|
18
|
90
|
23
|
Z podanych produktów możesz skomponować różne dania dla Twojego psa.
Ponieważ moja Daszeńka jest alergikiem i HUU, zaistniała więc taka sytuacja, że w jednej i drugiej dolegliwości mamy przeciwskazania dietetyczne.
Udało się nam jednak po wielu próbach i błędach ustalić dietę, którą stosuję od marca tego roku z dobrym rezultatem.
Ponieważ jest to duży pies, w obawie przed skrętem żołądka karmię go 3 razy dziennie o 8.00, 14.00 i 20.00.
Warzywa pochodzą z upraw organicznych. Niestety nie mogę powiedzieć tego o mięsie.
Całodzienne menu to:
– 400 g piersi z indyka
– 250 g marchwi
– 150 g razem – seler i korzeń pietruszki
Marchew, seler i pietruszkę gotuję, miksuję i wlewam to do miski.
– pół banana, pół gruszki
– 300 g ryżu parabolicznego
– 150 g – 200 g kaszy jaglanej
– 6 jajeczek przepiórczych,
– zielenina jest to zazwyczaj natka pietruszki, koperek
-1 żwacz wołowy,
– Dermatine – olej – zapotrzebowanie na kwasy omega 3, 6
– jako uzupełnienie witamin i minerałów – VMP firmy Pfizer (bardzo trudno dostępny) jeśli go nie ma to wtedy podaję 20 kropli Wita Vet
– PlaqueOff – na piękne zęby – 2 miarki
– 1 tabletkę Alkala – preparatu utrzymującego pH moczu na stałym poziomie.
3 razy do roku w uzgodnieniu z moim lekarzem wet. oczyszczamy wątrobę i nerki.
2 thoughts on “Tabele kwasów i zasad.”
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Czy jest jakiś algorytm, który pozwala wyliczyć ile białka dziennie powinien otrzymać konkretny pies w pożywieniu?
Innymi słowy – jak policzyć ile mięsa (oraz nabiału, ale także warzyw oczywiście, bo one też dostarczają białek) powinien dostać dany pies, by utrzymać go na odpowiednim poziomie wagowym i energetycznym?
W jaki sposób doliczać/odliczać wartości w zależności od aktywności psa?
Tak, istnieje. Niestety nigdy nie byłam dobra z matematyki i nie mam cierpliwości do liczenia. Mam za to specjalne tabele, które pomagają mi na dokładne obliczenie wszystkich składników odżywczych niezbędnych dla każdego psa. Pozdrawiam.