Tabele kwasów i zasad.

Łatwiej będzie Ci wybrać produkty żywnościowe o niskiej zawartości puryn i kwasu moczowego dla Twojego psa na podstawie tabeli, którą przedstawię Ci jako sygnalizację świetlną.

Artykuły żywnościowe o charakterze zasadowym mają „zielone światło”. Nie tylko będziesz mógł, ale koniecznie po nie sięgaj układając jadłospis dla Twojego psa.

Żywność neutralna znajduje się w obrębie „żółtego światła” i możesz podawać je swojemu psu stosunkowo często.

Produkty kwaśne mają „czerwone światło” i powinno być zabronione psom z HUU. Niestety nie wszystkie psy tolerują nabiał i ziarna, i wtedy należy dokonać wyboru produktów o niskiej zawartości puryn i kwasu moczowego. Tak jest w przypadku Daszeńki.

Z tabeli dowiesz się ile danym produkcie znajduje się puryn, kwasu moczowego, a także ile sodu, potasu, wapnia, fosforu i magnezu zawiera każdy z nich. W zachowaniu prawidłowego pH moczu odgrywają również dużą rolę inne makro- i mikroelementy. Ale większą część pracy wykonują te, które wymieniłam. Ich brak względnie niedobór powoduje, że wydalanie kwasów nieorganicznych po przemianie materii jest utrudnione.

Psy chore na HUU, karmione pokarmem o dużej zawartości puryn doprowadzają do swojego organizmu duże ilości kwasu moczowego. Wtedy też odpowiednio zwiększa się jego ilość we krwi i moczu. Zalecam aby podawać psu składniki pokarmowe o dużej zawartości substancji mineralnych, a możliwie małej puryn.

Wyszczególnione produkty odnoszą się do 100 g danego produktu. Wartość składników podana jest w miligramach.

Artykuł
żywnościowy
Charakter
Kwas
Moczowy
mg
Puryna
mg
Sód
mg
Potas
mg
Wapń
mg
Fosfor
mg
Magnez
mg
Algi
zasadowy
50
20
98
127
70
11
100
Brokuły
zasadowy
50
21
19
279
58
82
24
Burak
czerwony
zasadowy
20
8
58
407
29
45
25
Dynia
zasadowy
7
2
1
304
22
44
8
Fasolka
zielona
kwaśny
42
18
2
243
56
38
26
Groszek
zielony
kwaśny
150
62
2
304
24
108
33
Kalafior
zasadowy
45
19
16
328
22
54
17
Kapusta
biała
zasadowy
40
17
13
255
45
36
14
Kapusta kwaszona
zasadowy
20
8
355
288
48
43
14
Kukurydza
cukrowa
zasadowy
47
20
1
250
7
114
48
Marchew
zasadowy
15
6
60
320
41
36
17
Mniszek
pospolity
zasadowy
60
25
76
483
158
70
36
Ogórek
świeży
zasadowy
8
3
8
160
15
23
8
Papryka czerwona
zasadowy
15
7
5
260
10
30
14
Rzodkiewka
zasadowy
10
4
17
255
26
18
8
Seler
bulwiasty
zasadowy
30
13
77
414
50
74
14
Szpinak
zasadowy
57
23
65
554
126
55
58
Włoszczyzna
zasadowy
25
10
60
284
62
50
18
Ziemniaki
zasadowy
15
6
3
411
6
50
20

Artykuł
żywnościowy
Charakter
Kwas
Moczowy
mg
Puryna
mg
Sód
mg
Potas
mg
Wapń
mg
Fosfor
mg
Magnez
mg
Ciecierzyca
kwaśny
130
54
25
756
124
332
129
Soja – ziarna
zasadowy
220
92
5
1779
201
550
220
Agrest
zasadowy
15
7
2
200
30
30
15
Arbuz
zasadowy
20
8
1
158
11
11
3
Banany
zasadowy
25
10
1
382
8
27
31
Brzoskwinie
zasadowy
18
8
1
176
7
25
9
Czereśnie
zasadowy
15
7
2
210
17
20
11
Gruszki
zasadowy
15
6
2
128
9
13
8
Jabłka
zasadowy
14
6
3
132
6
10
6
Jeżyny
zasadowy
15
6
2
180
44
30
30
Kiwi
zasadowy
15
7
4
170
8
25
8
Maliny
zasadowy
18
8
1
200
40
44
30
Morele
zasadowy
20
8
2
280
17
22
9
Porzeczka czarna
zasadowy
20
8
1
341
53
40
17
Porzeczka
czerwona
zasadowy
20
8
1
210
30
30
13
Poziomki
zasadowy
25
10
2
147
24
26
15
Wiśnie
zasadowy
15
7
2
115
8
19
8
Siemię lniane
kwaśny
105
43
0
500
230
660
350

Artykuł
żywnościowy
Charakter
Kwas
Moczowy
mg
Puryna
mg
Sód
mg
Potas
mg
Wapń
mg
Fosfor
mg
Magnez
mg
Jogurt
kwaśny
0
0
50
160
130
100
12
Kefir
kwaśny
0
0
50
150
120
100
12
Mleko chude
zasadowy
0
0
49
155
123
96
11
Mleko pełne
zasadowy
0
0
50
150
120
93
12
Ser śmietankowy
kwaśny
0
0
40
140
110
180
10
Ser twarogowy
świeży
kwaśny
0
0
350
90
90
150
7
Śmietanka
kremowa
zasadowy
0
0
30
100
80
60
9
Twaróg (20%)
kwaśny
0
0
40
120
120
180
11
Twaróg chudy
kwaśny
0
0
40
140
120
140
11
Twaróg
o ziarnistej
strukturze
kwaśny
10
4
380
86
68
150
6

Artykuł
żywnościowy
Charakter
Kwas
Moczowy
mg
Puryna
mg
Sód
mg
Potas
mg
Wapń
mg
Fosfor
mg
Magnez
mg
Białko jajka
kwaśny
0
0
170
154
11
21
12
Jaja kurze całe
kwaśny
5
2
144
147
56
216
12
Makaron jajeczny
kwaśny
60
25
17
164
27
191
67
Makaron jajeczny
pełnoziarnisty
kwaśny
80
32
5
390
34
370
120
Żółtko
zasadowy
6
2,5
51
138
140
590
16

Artykuł
żywnościowy
Charakter
Kwas
Moczowy
mg
Puryna
mg
Sód
mg
Potas
mg
Wapń
mg
Fosfor
mg
Magnez
mg
Olej rzepakowy
obojętny
0
0
0
1
0
0
0
Olej sojowy
obojętny
0
0
0
0
0
0
0
Olej z pestek
winogron
obojętny
0
0
0
1
0
0
0
Oliwa z oliwek
obojętny
0
0
1
0
1
1
0
Olej kokosowy
obojętny
0
0
2
2
2
2
2
Masło
obojętny
0
0
5
16
13
21
3

Artykuł
żywnościowy
Charakter
Kwas
Moczowy
mg
Puryna
mg
Sód
mg
Potas
mg
Wapń
mg
Fosfor
mg
Magnez
mg
Dorsz
kwaśny
128
53
88
288
19
187
35
Łosoś świeży
kwaśny
170
70
51
371
13
266
29
Pstrąg
kwaśny
345
143
58
357
15
257
26
Gęś
kwaśny
254
105
94
470
13
201
27
Indyk
kwaśny
170
71
63
300
25
226
27
Indyk filet z piersi
kwaśny
120
50
46
330
13
200
20
Jeleń
kwaśny
155
64
64
318
10
205
22
Kaczka
kwaśny
110
45
38
210
14
200
22
Królik
kwaśny
171
55
40
290
12
187
22
Kurczak pierś
kwaśny
180
75
72
330
14
210
27
Kurczak udko
kwaśny
132
71
104
272
17
206
33
Sarna
kwaśny
154
64
87
351
26
226
21
Zając
kwaśny
154
64
46
289
15
217
25
Cielęcina
kwaśny
200
83
55
210
27
200
22
Cielęca wątroba
kwaśny
287
119
60
283
8
310
18
Cielęcy ozór
kwaśny
179
74
86
211
9
191
16
Jagnięcina
kwaśny
155
64
55
200
20
185
21
Wieprzowina
chuda
kwaśny
150
63
75
300
2
170
25
Wieprzowina
Średnio tłusta
kwaśny
146
52
73
282
9
147
24
Wieprzowina
tłusta
kwaśny
128
53
58
279
10
133
52
Wieprzowa
wątroba
kwaśny
289
120
75
311
10
353
21
Wieprzowy ozór
kwaśny
158
65
94
236
10
189
18
Wołowina
kwaśny
150
63
35
190
8
180
20
Wołowa wątroba
kwaśny
292
121
112
282
7
347
17
Wołowy ozór
kwaśny
179
74
80
255
11
160
18

Artykuł
żywnościowy
Charakter
Kwas
Moczowy
mg
Puryna
mg
Sód
mg
Potas
mg
Wapń
mg
Fosfor
mg
Magnez
mg
Gryka
kwaśny
149
62
2
392
21
254
142
Grysik
kwaśny
55
23
1
112
17
87
30
Płatki owsiane
kwaśny
100
41
8
355
80
342
129
Kasza jaglana
zasadowy
66
27
3
373
10
275
132
Ryż naturalny
kwaśny
53
22
10
238
16
282
119
Ryż biały/
polerowany
kwaśny
87
36
4
109
6
114
32
Ryż preparo-
wany
termicznie
kwaśny
83
35
6
92
24
94
28

Artykuł
żywnościowy
Charakter
Kwas
Moczowy
mg
Puryna
mg
Sód
mg
Potas
mg
Wapń
mg
Fosfor
mg
Magnez
mg
Bagietki
i bułki
kwaśny
56
23
544
130
19
95
24
Chleb żytnio-
pszenny
kwaśny
49
20
508
157
22
130
40
Pieczywo
tostowe
(pszenne)
kwaśny
53
22
517
124
18
90
23

Z podanych produktów możesz skomponować różne dania dla Twojego psa.

Ponieważ moja Daszeńka jest alergikiem i HUU, zaistniała więc taka sytuacja, że w jednej i drugiej dolegliwości mamy przeciwskazania dietetyczne.

Udało się nam jednak po wielu próbach i błędach ustalić dietę, którą stosuję od marca tego roku z dobrym rezultatem.

Ponieważ jest to duży pies, w obawie przed skrętem żołądka karmię go 3 razy dziennie o 8.00, 14.00 i 20.00.

Warzywa pochodzą z upraw organicznych. Niestety nie mogę powiedzieć tego o mięsie.

Całodzienne menu to:
– 400 g piersi z indyka
– 250 g marchwi
– 150 g razem – seler i korzeń pietruszki
Marchew, seler i pietruszkę gotuję, miksuję i wlewam to do miski.
– pół banana, pół gruszki
– 300 g ryżu parabolicznego
– 150 g – 200 g kaszy jaglanej
– 6 jajeczek przepiórczych,
– zielenina jest to zazwyczaj natka pietruszki, koperek
-1 żwacz wołowy,
– Dermatine – olej – zapotrzebowanie na kwasy omega 3, 6
– jako uzupełnienie witamin i minerałów – VMP firmy Pfizer (bardzo trudno dostępny) jeśli go nie ma to wtedy podaję 20 kropli Wita Vet
– PlaqueOff – na piękne zęby – 2 miarki
– 1 tabletkę Alkala – preparatu utrzymującego pH moczu na stałym poziomie.

3 razy do roku w uzgodnieniu z moim lekarzem wet. oczyszczamy wątrobę i nerki.

2 thoughts on “Tabele kwasów i zasad.”

  1. Czy jest jakiś algorytm, który pozwala wyliczyć ile białka dziennie powinien otrzymać konkretny pies w pożywieniu?
    Innymi słowy – jak policzyć ile mięsa (oraz nabiału, ale także warzyw oczywiście, bo one też dostarczają białek) powinien dostać dany pies, by utrzymać go na odpowiednim poziomie wagowym i energetycznym?
    W jaki sposób doliczać/odliczać wartości w zależności od aktywności psa?

Dodaj komentarz