Książka kucharska cz. 5

Mięso i podroby.

Zanim zaczniesz podawać swojemu psu gotowane posiłki, o niebo lepsze od karm komercyjnych, nie zapomnij dodać do nich organicznych suplementów.

Wysokie temperatury niszczą bowiem składniki odżywcze i enzymy, które ułatwiają ich trawienie i przyswajanie.

1/ Płucka z ryżem

Składniki:

25 dkg świeżych płucek wołowych
13 dkg ryżu – basmati, jaśminowy, parboiled
1 marchewka
1 banan
1 całe jabłko
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Płucka pokroić na kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, dodac obranego ze skóry i zmiażdżonego widelcem banana. Dodać oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszać i podać psu.

2/ Wołowina/kurczak z płatkami owsianymi – porcja dla 30 kg psa

Składniki:

25 dkg wołowiny/kurczaka
25 dkg płatków owsianych
25 ml oleju

Wykonanie:

Ugotować płatki owsiane w podwójnej ilości wody. Mięso, jeśli jest świeże można podać na surowo lub krótko obgotowane, wymieszać z płatkami owsianymi i olejem.

3/ Bardzo proste i pyszne klopsiki

Składniki:

25 dkg surowej wołowiny
25 dkg twarogu
1 jajko

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki, uformować kulki i potrawa gotowa.

4/ Warzywa, soczewica z sercami wołowymi

Składniki:

10 dkg soczewicy
12 dkg serc wołowych
15 dkg warzyw – dynia, marchew, cukinia
5 dkg twarogu

Wykonanie:

Soczewicę ugotować do miękkości, trzeba ją wymoczyć kilka godzin, rozetrzeć na puree. Dodać twarożek.
Warzywa zetrzeć na tarce, mięso pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem.


Opcje podania:

Zamiast soczewicy można użyć grochu lub fasoli. Warzywa mogą być różne. Można też dodać 1 – 2 ziemniaki ugotowane.

Smacznego.

Dodaj komentarz