Książka kucharska cz. 4

Potrawy z ryb.

Zanim zaczniesz podawać swojemu psu gotowane posiłki, o
niebo lepsze od karm komercyjnych, nie zapomnij dodać do nich
organicznych suplementów.

Wysokie temperatury niszczą bowiem składniki odżywcze i enzymy, które ułatwiają ich trawienie i przyswajanie.

1/ Pulpety z ryb

Składniki:

0,5 kg fileta z morskiej ryby
1 szklanka mleka
2 bułki pszenne
1 banan

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku.
Filet gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Wymieszać rybę z pozostałymi składnikami – bananem i bułką.
Formować kulki i piec na rumiany kolor w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 topni.

2/ Zapiekanka z ryżu, warzyw i ryby

Składniki:

25 dkg filetów z ryby – ugotowany lub usmażony
25 dkg ryżu – basmati, jaśminowy, parboiled
0,5 litra wody
Kawałek selera – mały
2 średnie marchewki
1 średni ziemniak
Mięso z kością na wywar

Wykonanie:

Ryż ugotować na mięsie z kością w wodzie. Wyjąć mięso i oddzielić je od kości.
Warzywa drobno pokrojone dodać do gotującego mięsa i ryżu pod koniec jego gotowania.
Na końcu dodać filet z ryby i chwile podgotować.
Wystudzić i podać psu.

2/ Potrawka z ryby

Składniki:

1 filet z ryby mrożony lub świeży
1 średnia marchewka
0,5 szklanki ugotowanego ryżu
1 łyżeczka oleju
Natka pietruszki – 1 łyżeczka

Wykonanie:

W rondelku ugotować rybę z marchwią. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Polać olejem i posypać natką pietruszki.

Smacznego.

Dodaj komentarz