Czy kiedykolwiek zadałaś/łeś sobie pytanie, co właściwie oznacza termin „tłoczenie na zimno”? Nie jesteś w tym sam: większość opiekunów psów już spotkała się z tą nazwą na niektórych opakowaniach żywności. Postaram się wyjaśnić, co dokładnie kryje się za tą nazwą i co wyróżnia karme cold press od innych rodzajów karm.
Najważniejsze rzeczy w skrócie
- Przy produkcji delikatnie tłoczonej na zimno karmy nie stosuje się ciepła.
- W ten sposób podczas procesu produkcyjnego zachowywane są cenne, ale wrażliwe na ciepło składniki odżywcze i witaminy.
- Karma jest formowana w granulki. Są lekkostrawne, ponieważ nie pęcznieją w żołądku.
- Dodatkowym pozytywnym efektem jest to, że pokarm ten wzmacnia trawienie i układ odpornościowy.
- Dzięki zdrowemu jelicie organizm może optymalnie wchłonąć wszystkie ważne składniki odżywcze zawarte w paszy.
Żywność tłoczona na zimno – co to właściwie oznacza?
Prawdopodobnie słyszałaś/łeś lub czytałaś/łeś termin „tłoczony na zimno”. Na przykład w sektorze spożywczym rodzime oleje jadalne są produkowane w procesie tłoczenia na zimno. Cechą szczególną prasowania na zimno jest to, że nie stosuje się ciepła. W ten sposób wartościowe, ale wrażliwe na ciepło substancje, takie jak kwasy tłuszczowe lub witaminy, zostają najlepiej zachowane.
Podczas produkcji karmy tłoczonej na zimno składniki są przetwarzane szczególnie ostrożnie, aby nie utracić dużej części naturalnie zawartych składników odżywczych i witamin.
Tak powstaje karma tłoczona na zimno.
W przypadku produktów tłoczonych na zimno, wybrane, wysokiej jakości składniki są najpierw suszone ze względów higienicznych, a następnie dokładnie mieszane. Zmieszany proszek paszowy przepływa następnie przez lejek o wysokości od 5 do 7 metrów na sito. Stamtąd mieszanina jest przenoszona do matrycy z kilkoma otworami. W ten sposób karma uzyskuje pożądany kształt granulek, które są natychmiast i świeżo napełniane do worków na paszę.
Ponieważ podczas całego procesu produkcyjnego wytwarzana jest maksymalna temperatura wynosząca niecałe 45 stopni Celsjusza, w paszy zatrzymywane są ważne substancje życiowe, takie jak witaminy, wtórne substancje roślinne, enzymy i mikroorganizmy. Dzięki tłoczeniu na zimno składniki nie sklejają się i mogą być optymalnie wykorzystane przez organizm.
Jaka jest różnica w wytwarzaniu ekstrudowanej karmy dla psów?
W przeciwieństwie do procesu tłoczenia na zimno, składniki ekstrudowanej karmy dla psów są podgrzewane do temperatury 110 – 140 stopni Celsjusza. Następnie karmę natryskuje się tłuszczem w tak zwanym bębnie powlekającym.
Ze względu na wysoki stopień nagrzania podczas wyciskania, karma traci witaminy i substancje witalne, które są później dodawane dla takiej diety. Aby ekstrudowana karma dla psów była trwała, w zależności od procesu produkcji stosuje się syntetyczne lub naturalne przeciwutleniacze, które chronią między innymi tłuszcze i witaminy przed psuciem się.
Jak wygląda pelletka z tłoczenia na zimno?
Żywność tłoczona na zimno jest formowana w granulki, dzięki czemu można ją łatwo odróżnić od innych rodzajów karmy suchej. Wygląd pelletu zależy od kształtu otworów, przez które są wciskane podczas produkcji. Ponieważ jedzenie jest przygotowywane w najniższej możliwej temperaturze, poszczególne składniki nie są ze sobą ściśle powiązane. Dzięki temu peletki mają bardziej miękką konsystencję.
Pellety zimnotłoczone można rozpoznać po gładkiej powierzchni i bardziej miękkiej konsystencji, dzięki czemu bardzo łatwo się je dzieli.
Jak pachnie żywność tłoczona na zimno?
Dzięki delikatnemu tłoczeniu na zimno aromat ziół i mięsa pozostaje w dużej mierze w karmie. Dlatego „pachnie” trochę bardziej niż tradycyjna sucha karma. Pellety zimnotłoczone charakteryzują się naturalnym i przyjemnym zapachem, dlatego są dobrze akceptowane przez większość psów.
Jakie są zalety?
Pokarm wykonany z delikatnego tłoczenia na zimno ma wiele zalet dla Twojego psa. Niewątpliwie jednym z najważniejszych jest to, że jest wytwarzany jest w niskich temperaturach, dzięki czemu w dużej mierze zachowane są cenne składniki odżywcze i witaminy.
– Tłoczona na zimno karma dla psów jest lekkostrawna.
W porównaniu z tradycyjną suchą karmą, granulki tłoczone na zimno nie pęcznieją w kontakcie z cieczą. Zamiast tego szybko rozkładają się w żołądku i mogą łatwo przejść przez przewód pokarmowy. Umożliwiają dobre wchłanianie składników odżywczych, długo sycą, a jednocześnie zmniejszają wzdęcia, nieprzyjemne zapachy i ryzyko skrętu żołądka.
– Pokarm tłoczony na zimno wzmacnia trawienie i układ odpornościowy.
Karma z delikatnego tłoczenia na zimno, którą polecam nie tylko dla zdrowych psów ale również tym z problemami zdrowotnymi dostarcza psu nie tylko niezbędnych składników odżywczych i witalnych, ale ma również pozytywny wpływ na jego układ pokarmowy. Żołądek i ściany jelit są trenowane przez wyższy udział surowego błonnika (błonnika pokarmowego). Mięśnie ściany jelita są bardziej wydajne i mogą lepiej zwalczać zanieczyszczenia, co prowadzi do zwiększonego wydalania kału i moczu. Ten „efekt odtruwania” jest zatem pożądany i nie ma nic wspólnego ze słabą użytecznością karmy.
Podczas spożywania karmy tłoczonej na zimno cenne składniki odżywcze mogą być lepiej wchłaniane przez komórki jelitowe i przekazywane do organizmu. Jednocześnie ściana jelita jest mniej przepuszczalna dla zanieczyszczeń. Są one wydalane bezpośrednio z kałem, co ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy: ponieważ zanieczyszczenia są już usuwane w jelicie, układ odpornościowy może skoncentrować się na swoich rzeczywistych zadaniach (obrona przed patogenami).
Najważniejsze zalety w skrócie:
- Zachowanie ważnych składników odżywczych i witamin poprzez delikatną produkcję w maksymalnej temperaturze 42 ° C
- Granulki tłoczone na zimno są lekkostrawne, ponieważ nie pęcznieją w żołądku.
- Bardzo dobrze tolerowana, ponieważ używane są wyłącznie naturalne składniki.
- Trenuje ściany żołądka i jelit, wzmacniając układ odpornościowy.
- Nie zawiera syntetycznych konserwantów i przeciwutleniaczy.
- Nie zawiera sztucznych barwników, atraktantów i aromatów.
- Łatwa w użyciu i dozowaniu.
- Powstaje mniej odpadów niż przy produkcji mokrej karmy.
Jakie są wady?
Z reguły sucha karma dla psów jest trwała dzięki dodaniu ciepła i wykluczeniu powietrza. Ponieważ delikatne tłoczenie na zimno nie generuje dodatkowego ciepła, żywność tłoczona na zimno ma okres przydatności do spożycia „tylko” 6 – 8 miesięcy – a zatem jest krótszy niż inne rodzaje karmy suchej. Ponieważ sprzedaż karmy odbywa się bezpośrednio od producenta – możesz mieć pewność, że jest zawsze świeża.
Zmiana paszy nie działa z dnia na dzień.
Każda zmiana pożywienia powoduje zmianę enzymów w przewodzie pokarmowym psa. Jego flora jelitowa musi być najpierw dobrze przygotowana, aby mogła jak najlepiej strawić nowy pokarm. Więc daj swojemu czworonogowi kilka dni (prawdopodobnie kilka tygodni) na przestawienie się na żywność tłoczoną na zimno.
Czy karma tłoczona na zimno jest odpowiednia dla mojego psa?
Każdy pies ma inny stan zdrowia, własny układ pokarmowy i indywidualne potrzeby żywieniowe. Jeśli nie weźmie się tego pod uwagę przy wyborze żywności, spowoduje to nieprawidłowe trawienie lub nietolerancję. Dzięki naszemu doradcy żywieniowemu określamy indywidualne potrzeby Twojego psa i znajdujemy karmę, która najbardziej mu odpowiada.
Chciałabyś/chciałbyś spróbować karmy tłoczonej na zimno – napisz – psiediety@gmail.com
Życzę Tobie i Twojemu psu dużo zdrowia 🙂
2 thoughts on “Karma dla psów tłoczona na zimno: co to właściwie jest?”
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Mam mieszańca z border collie który biega za piłką ale nie za dużo ze dwa razy dziennie.Jakie jedzenie powinien dostawać,dawałam Alpha spirit ale bardzo po niej pił,bardziej niż po innych karmach.Z góry dziękuję za podpowiedź ale jeżeli będzie płatna to proszę nie odpowiadać bo nie stać mnie na opłatę,pozdrawiam.
Bardzo ładnie to wszystko opisane, lecz do końca nie jestem pewien co tej karmy tłoczonej na zimno. Czy można uzyskać gdzieś próbki tej karmy. Może akurat moje pupile by ją uwielbiały.