Być może słyszałeś powiedzenie „chore jelita, to chory mózg”. Połowa z sześciu etapów żywienia (trawienie, wchłanianie i wydalanie) odbywa się w przewodzie pokarmowym. Wszystko to, co wpływa na układ pokarmowy, wpływa również na układ odpornościowy, a także na wątrobę, mózg i układ nerwowy.
Depresja, niespokojne sny, zaburzenia snu, zmiany osobowości, strach, autyzm, dysleksja, ADHD, ADD i przyspieszona demencja (są to objawy choroby polegającej na zmniejszaniu ilości neuronów w mózgu, które wytwarzają neuroprzekaźniki) to choroby często występujące w dzisiejszych czasach.
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że jelito jest naszym drugim mózgiem, i rzeczywiście ma ogromny wpływ na umysł, nastrój i zachowanie. Dlatego też bardzo ważne jest, aby zająć się zdrowiem jelit, w celu osiągnięcia dobrego stanu zdrowia mózgu.
Zanieczyszczone toksynami jelita Twojego psa karmionego wysoko przetworzoną karmą i często zażywaniem nadmiaru leków chemicznych, również oddziałowują na jego mózg. Może to objawiać się m.in. zmianami w zachowaniu takimi jak agresja, strach, niemożność skupienia lub depresja.
Poniższy artykuł mówi o zdrowiu przewodu pokarmowego u ludzi, ale odnosi się także do Twojego psa.
Wykorzystaj wobec tego poniższe informacje w celu poprawienia Twojego zdrowia i zdrowia Twojego psa.
Integralność jelit i zdrowie mózgu.
Naukowcy wciąż znajdują dowody że depresja, lęk oraz różnorodność nastrojów i związane z tym problemy mogą być związane z brakiem równowagi bakterii w jelitach!
W swoim artykule „Uważaj, bakterie rosnące w jelitach mogą mieć wpływ na twoje zachowanie” dr Mercola
pisze o przeprowadzonym badaniu opublikowanym w “Neurogastroenterology & Motility” że myszy, którym zaprzestano podawania przyjaznych bakterii jelitowych zaczynały zachowywać się inaczej od normalnych myszy, przejawiały wręcz „zachowania wysokiego ryzyka”. Badania potwierdziły, że takie zachowanie spowodowane było neurochemicznymi zmianami w mózgu myszy.
Według autorów przeprowadzonego badania – mikroflora może odgrywać dużą rolę w komunikacji pomiędzy naszymi jelitami i mózgiem, a także: „Nabycie mikroflory jelitowej zaraz po urodzeniu ma decydujący wpływ na rozwój i działanie przewodu pokarmowego, układu odpornościowego, neuroendokrynnego i procesów metabolicznych. Na przykład obecność mikroflory jelitowej reguluje neuronalną kontrolę systemu immunologicznego poprzez oś podwzgórze – przysadka – kora nadnerczy (oś HPA)”.
Neuroprzekaźnik serotoniny aktywuje oś podwzgórze-przysadka-nadnercza poprzez stymulowanie pewnych receptorów serotoniny w mózgu. Ciekawostką jest fakt, że największe stężenie serotoniny, która bierze udział w regulacji nastroju, w depresji oraz zmianach zachowania, występuje w jelitach, a nie mózgu! To wyjaśnia, dlaczego wielu pacjentów z chorobami mózgu ma objawy wzdęcia, zaparcia, alergie, kandydozy, dzwonienie w uszach, grzybice na paznokciach itd.
Co więcej, dr Mercola zaznaczył w swoim artykule, że wydaje się być sensowne, nieustanne uzupełnianie w jelitach przyjaznej flory bakteryjnej w celu optymalnego funkcjonowania serotoniny, gdyż może to mieć ogromny wpływ na nastrój, zdrowie psychiczne i zachowanie.
Przedstawiam Ci zatem listę suplementów i ziół, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit i mózgu.
(1) acidophilus bifidus i inne probiotyki:
Badania związane z wykorzystaniem probiotyków w profilaktyce i leczeniu chorób mózgowych są bardzo obiecujące. Probiotyki są suplementami diety składającymi się z miliardów żywych mikroorganizmów, które mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie człowieka. „Ludzkie jelita i żołądek pokryte są gęstą siecią komórek nerwowych identycznych jak te, które budują korę mózgową – siedzibę ludzkiej pamięci i inteligencji.” mówi Stephen Holt MD . „Jednym słowem przełyk, żołądek, jelito cienkie i jelito grube,a więc cały układ pokarmowy jest porównywany przez naukowców do drugiego mózgu. Po dokładniejszych badaniach okazało się, że układ ten działa niezależnie od mózgu”.
Po lekturze wielu książek dotyczących probiotyków, dowiedziałam się, że sprawdzonym super szczepem wśród probiotyków z grupy acidophilus jest szczep DDS-1. Został on dokładnie zbadany, a jego możliwości udokumentowane są przez naukowców, takich jak dr Khem Shahani na University of Nebraska. DDS1 ma silne właściwości antynowotworowe i produkuje skuteczne naturalne antybiotyki, które mogą blokować działanie jedenastu znanych bakterii powodujących choroby.
Istnieje 200 różnych szczepów L. acidophilus, w tej liczbie znajduje się 13, które mają bardzo silne właściwości antybiotyczne, ale DDS-1 został uznany przez dr Shahani i jego współpracowników za najbardziej skuteczny przeciwko patogenom. (Chaitow, str. 184).
Zalecam, abyś sobie i swojemu psu zapewnił codzienną porcję przyjaznych bakterii. Jeśli dopiero zaczynasz pracę nad przywracaniem zdrowia swoim jelitom, powinieneś przyjmować duże dawki probiotyków (acidophilus, bifidus i innych rodzajów przyjaznych bakterii). Oczywiście na początku żeby nie przedobrzyć, zacznij przyjmować małe ilości acidophilus i bifidus na czczo (najlepiej) lub z posiłkiem i stopniowo zwiększaj do dawki podtrzymującej.
(2) Enzymy
Nawet jeśli uważasz, że odżywiasz się prawidłowo, i że 100% Twojego pożywienia stanowi surowa dieta, powinieneś mimo to stosować enzymy roślinne. A w przypadku spożywania żywności gotowanej, przetworzonej i opakowanej enzymy stają się koniecznością. Poprzez wspieranie organizmu enzymami pomagasz strawić białko, węglowodany i tłuszcze w jelitach, co zapobiegnie powstawaniu gazów jelitowych i obstrukcji.
Enzymy spożywcze mogą być pozyskiwane z ananasów, papai, fig, trzustki i grzybów o nazwie Aspergillus oryzae. Z wyjątkiem Aspergillus oryzae, wszystkie inne izolowane enzymy (owoce i enzymy trzustkowe) mają bardzo wąski zakres aktywności w odniesieniu do pH jelit.
Najlepszy rodzaj enzymów trawiennych to enzymy pozyskiwane Aspergillus orzyae. Enzymy te mogą funkcjonować i stają się aktywne w bardzo szerokim zakresie pH jelit -. Od 2 do 12. Jeszcze lepiej, jeśli bazą rośliną enzymów są mikroalgi – takie połączenie znacznie ułatwia dobre trawienie w żołądku.
Enzymy lepiej funkcjonują z minerałami jak kofaktorami i są niezwykle skuteczne w trawieniu posiłków gotowanych lub przetworzonych.
Dziękuję.