Drugi mózg Twojego psa cz. 2

Od dawna wiadomo, że całością ludzkiej homeostazy sterują dwa główne centra – mózg i jelita.

Ty też posiadasz już teraz taką wiedzę. Pamiętaj więc o tym, że jelitowy układ nerwowy, chociaż pracuje samodzielnie (mózg nie przekazuje mu sygnałów, jak szybko ma przebiegać perystaltyka jelit czy ile soków trawiennych ma wydzielić żołądek), pozostaje w ścisłym związku z mózgiem i spełnia w ciele rolę drugiego centrum dowodzenia: reaguje na stres, sprawdza stan bariery ochronnej organizmu przed mikrobami i podnosi alarm w przypadku zagrożeń. Oba układy nerwowe nieustannie przesyłają sobie sygnały za pomocą nerwu błędnego. Komunikacja odbywa się w zaskakująco jednostronny sposób. Ze wszystkich impulsów nerwowych przebiegających nerwem błędnym 90 proc. biegnie od jelit do mózgu, a tylko 10 proc. odbywa drogę odwrotną. Wygląda więc na to, że mózg jest wprost bombardowany informacjami z jelit.

Dlatego należy szczególnie zadbać o swoje i psie jelita. Oto kolejne składniki niezbędne do utrzymania w dobrej kondycji jelita, a tym samym całego organizmu.

(3) Dodatek sodu jako sposób na zrównoważone trawienie

Sód odgrywa istotną rolę w trawieniu. Jest niezbędny dla utrzymania równowagi pH w przewodzie pokarmowym. Mówimy tutaj o organicznej soli sodowej lub tej pochodzącej z zielonych warzyw morskich, a nie handlowej soli (chlorku sodu) lub soli morskiej. Sól wydobywa się z podziemnych kopalni. Jest ona poddana procesowi przetworzenia, rafinowania i pozbawiona wszystkich minerałów. Mało tego aby zapobiec zbryleniu, dodawane są środki chemiczne takie jak aluminium. Sól jest kwaśną, substancją nieorganiczną, co oznacza, że organizm nie może złamać wiązań chemicznych podczas przyswajania sodu i ma duże trudności z jego wydalaniem. To prowadzi do różnych problemów zdrowotnych; jest odpowiedzialny za 100.000 zgonów rocznie

Poprzez spożywanie warzyw morza (tj. algi niebieskie, algi zielone) lub soków z zielonych warzyw dostarczasz swojemu ciału organiczne minerały niezbędne do ułatwienia trawienia. Niedobór sodu powoduje zaburzenia w trawieniu węglowodanów. Tak więc niski poziom kwasu żołądkowego może być skutkiem niedoboru minerałów.

Jeśli nie jesteś pewien, czy dostarczasz odpowiednią ilość sodu do organizmu, zalecam kurację sokiem z selera, oraz zjadanie w postaci surówki czy sałatki cukinii i kapusty. Te trzy warzywa oprócz tego, że uzupełniają niedobór pierwiastka, to działają moczopędnie, a także pomagają w wydalaniu dwutlenku węgla z organizmu.

(4) Wysokiej jakości błonnik

Błonnik jest niestrawna formą polisacharydów (wielocukry, węglowodany złożone). Żaden z produktów zwierzęcych nie zawiera błonnika, natomiast wszystkie nieprzetworzone produkty roślinne są bardzo w niego bogate.

Zapotrzebowanie na błonnik wynosi 15 gramów na 1000 kcal, czyli średnio ok. 30 gramów błonnika na dzień.

Mieszana dieta o dużej zawartości produktów zbożowych, owoców i warzyw jest dostatecznie bogata w błonnik. Jednak w przypadku niewystarczającego spożywania tych pokarmów istnieje potrzeba wzbogacenia diety produktami o bardzo dużej zawartości włókna pokarmowego. Będzie to:

Siemię lniane – zawiera w swoim składzie lignany, które są silnymi antyutleniaczami, a co za tym idzie przyczyniają się do usunięcia z naszego organizmu wolnych rodników, które są odpowiedzialne min. za procesy starzenia i rozwój wielu chorób, w tym nowotworowych. Len zawiera także składnik o nazwie lignany. Lignany posiadają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Lignany wyizolowano i dokładnie zbadano na jednym z uniwersytetów w Toronto. Stwierdzono, że lignany, w obecności pożytecznych bakterii w jelicie człowieka, tworzą bardzo silne substancje przeciwrakowe, zwłaszcza w stosunku do hormonów o napędzie nowotworów, takich jak rak piersi, okrężnicy, prostaty, macicy i jajników (Finnegan, str. 45). Innym źródłem lignanów jest proso i żyto.

Suszone owoce śliwki są jeszcze większym źródłem witaminy A i błonnika. Działają również na korzyść naszego układu pokarmowego, a także, przez zawartość skoncentrowanego cukru, są dobrym źródłem energii.
Trzy kawałki suszonych śliwek daje 4,2 gramów błonnika.

(5) Nieogrzewany, organiczny olej kokosowy

Około połowę zawartości tego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn. Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, wraz z którym dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu – w tym także tą dobroczynną – monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.

Nie wszystkie rodzaje oleju kokosowego sprzedawane obecnie na rynku są skuteczne jako produkt przeciwbakteryjny. Polecam Ci kupowanie nieogrzewanego (raw), organicznego, extra-virgin oleju kokosowego, który zawiera w swoim składzie enzymy i witaminy, aktywne i żywe zwłaszcza witaminę E.

(6) Organiczny czosnek

Czosnek jest doskonały do zwalczania Candida albicans. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.Najlepiej działa zjadany na świeżo. Organiczny czosnek niszczy bakterie i wzmacnia odporność.

Czosnek zawiera duże ilości siarki, która jest jednym z najważniejszych składników mineralnych potrzebnych w organizmie do jego detoksykacji.

Aby osiągnąć jak największe korzyści antybakteryjne, antywirusowe i przeciwpasożytnicze, używaj go w następujący sposób. Przed pójściem spać, drobno posiekaj 2 ząbki czosnku. Umieść posiekany czosnek na łyżce, połknij go i popij wodą. Nie żuj. Nie będzie wtedy czuć żadnego zapachu czosnku w oddechu.

Twój pierwszy stolec rano będzie miał zapach czosnku. Jest to wspaniały znak, że ten super środek był aktywny i regenerował ewentualne uszkodzenia w przewodzie pokarmowym podczas Twojego snu.

Kuracja surowym czosnkiem nie powinna trwać dłużej niż 4 tygodnie. Stosując terapię u swojego psa zmniejsz liczbę ząbków i podawaj je przez okres 2 tygodni, dwa razy do roku.

(7) Herbaty ziołowe

Słodkie zioła mogą być stosowane codziennie jako wsparcie dla przewodu pokarmowego. W początkowej fazie procesu gojenia, zaleca się picie herbaty raz lub dwa razy dziennie przez pierwsze trzy miesiące.

Składniki herbaty to anyż, kminek i nasiona kopru włoskiego oraz imbir. Wsyp czubatą łyżeczkę każdego z nasion do garnuszka i zalej wodą. Pokrój dwa lub trzy cienkie plasterki świeżego imbiru. Doprowadź wszystkie składniki do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odstaw do wystygnięcia. Ta herbata działa bardzo uspokajająco na żołądek, zwłaszcza jeśli odczuwasz wszelkie nieprzyjemne objawy detoksykacji. Zmniejsza wzdęcia i nudności. Imbir jest znany jako roślina o bardzo silnym działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Dobrze funkcjonujący układ trawienny ze zdrową florą jelitową zapewnia doskonałe zdrowie mózgu.

BIBLIOGRAFIA:

Barker, Jason, N.D. (May 2003). “Skin Health, Eczema, and preventative Strategies.” Townsend Letter for Doctors and patients. pp. 56-58.

Bland, Jeffrey. (1996). The 20 Day Rejuvenation Diet Program. Los Angeles: Keats Publishing.

Chaitow, Leon and Natasha Trenev. (1990). Probiotics. Hammersmith, London: Harper Collins publishers.

Finnegan, John. (1993). The Facts About Fats. Berkeley, CA: Celestial Arts.

Fife, Bruce, N.D. (2001). The Healing Miracles of Coconut Oil. Colorado Springs, CO: HealthWise.

Mercola, M.D. “Beware bacteria growing in your gut can influence your behavior.”

McBride, Natasha Campbell. (2004). Gut and Psychology Syndrome. Cambridge, UK: Halstan Printing Group.

Dziękuję.

Dodaj komentarz