Mimo, że pies może być najsłodszym i najdelikatniejszym to jednak nadal pozostaje potomkiem wilka i zachowuje swoją mięsożerne przyzwyczajenia. Najlepszym źródłem aminokwasów dla psów jest białko zwierzęce choć psy mogą również spożywać i trawić białko pochodzenia roślinnego. Elementy składowe białek wykorzystywane są do budowy kości, mięśni, tkanek. Szczenięta w odróżnieniu od dorosłych psów wymagają więcej białka ponieważ rosną.
Chciałabym abyś przygotował takie danie dla swojego psa, w którego podstawą jest białko mięsa oraz odrobina ziaren i warzywa. Możesz w tym daniu wykorzystać mięso z indyka, wołowinę lub kurczaka.
Składniki:
– 1,35 dkg mielonego mięsa
– 3 duże bataty
– 3/4 lub 1 filiżanka do herbaty kaszy jaglanej
– 45 dkg szpinaku
– 45 dkg zielonego groszku – świeży lub mrożony
Krok 1.
Wyszorować bataty i pokroić na kawałki.
Krok 2.
Włożyć pokrojone bataty do garnka i zalać je wrzącą wodą tak aby woda przykrywała je 2 cm.
Krok 3.
Gotować bataty aż zaczną stawać się miękkie około 10 min.
Krok 4.
Dodać do gotujących się batatów wsypać kaszę jaglaną i gotować na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut.
Krok 5.
Kiedy bataty i kasza ugotują się do miękkości dodać mięso. Wymieszać dokładnie z kaszą i batatami. Gotować około 5 minut ciągle mieszając.
Krok 6.
Dodać groszek i szpinak, dokładnie wymieszać. Szpinak i groszek powinien gotować się bardzo krótko, inaczej mogą się przypalić. Gotując warzywa należy je mieszać.
Krok 7.
Ugotowany gulasz (zdjęcie tytułowe) wystudzić, podzielić na porcje i podawać swojemu „wilkowi”
Smacznego:)
One thought on “Danie dla „wilka””
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Wyglada smacznie. Ciesze się , iż Pani posiada tak wspanialy blog z którego można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Szczególnie w dzisiejszych czasag gdzie na rynku pojawia się mnóstwo karm a firmy przescigaja się w promowaniu produktów tak ważny jest wlasnie zdrowy pokarm dla naszych pupili.