Pierwotny olej dla Twojego psa.

Organizm niektórych psów nie toleruje olejów rybnych, które są dla niego najzdrowsze. Długo szukałam alternatywy.

Znalazłam.

Pozwól Drogi Opiekunie, że przedstawię Ci  idealny olej dla Twojego pupila. Możesz go podawać swojemu psu nie niezależnie od tego, czy toleruje on, czy nie oleje rybne.

Ciekawostki

Temperatura dymienia Oleju Rzepakowego z Góry Św. Wawrzyńca

Olej produkowany  w PRS Lech Rutkowski w Kałdusie, pod Chełmnem, został
zbadany w warszawskim Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno –
Spożywczego. Wyniki potwierdzające doskonałe właściwości naszego oleju
określają  temperaturę dymienia tego produktu na poziomie 169,5° C. Jest
to jedna z najbardziej pożądanych wartości, zbliżona do idealnej
temperatury smażenia, która wynosi 180° C. Warto wiedzieć, że
 temperatura dymienia innych olejów wynosi: olej palmowy 240°C, smalec
220°C ,  olej z orzeszków 220°C , oliwa z oliwek 210°C , olej sojowy,
słonecznikowy 170°C, kukurydziany 160°C, margaryna 150 °C.

Olej rzepakowy dobry na poprawę nastroju…

Rzepakowy na dobry humor? Oczywiście!  Badania dotyczące właściwości
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno dowiodły, że pomaga on również w
leczeniu depresji i zapobiega stanom lękowym.

„Oliwa Północy”

Nasz rodzimy olej rzepakowy nazywany jest coraz częściej „oliwą
północy” ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z
oliwek oraz walory zdrowotne.

Jakie witaminy zawiera olej rzepakowy?

Olej rzepakowy zawiera stosunkowo wysoki poziom witaminy E, “witaminy
młodości” o silnym działaniu antyoksydacyjnym; witaminy K o znanej
funkcji w krzepnięciu krwi i metabolizmie kości oraz prowitaminy A,
która wpływa na wzrok tj. stan błon śluzowych i skóry.

Ile cholesterolu zawiera olej rzepakowy?

Olej rzepakowy, podobnie jak inne oleje roślinne, zawiera śladowe ilości cholesterolu, ok. 1 mg w 100 g.

Tłoczenie na zimno

Kwestia tłoczenia oleju jest kluczowa dla jego ostatecznej jakości i
zawartości korzystnych składników. Najlepszą jakość otrzymuje się z
pierwszego tłoczenia na zimno. Niestety, tłoczenie na zimno nie jest
procesem wydajnym. Na wyprodukowanie 1 litra szlachetnego oleju
rzepakowego potrzeba aż 3 kg nasion rzepaku, co bezpośrednio przekłada
się na wyższą cenę finalnego produktu w stosunku do powszechnych olejów
nie produkowanych tą metodą.
Olej jest wyciskany pod wzrastającym ciśnieniem, stopniowo zwiększa się
także temperaturę, która nie może jednak przekroczyć stopnia
spotykanego w przyrodzie przy pełnym nasłonecznieniu. Wyższa temperatura
wpływa na obniżenie jakości oleju (m.in. nie służy kwasom Omega 3).
Olej tłoczony na zimno zachowuje swój naturalny smak, aromat, mętną
konsystencje oraz wiele wartości odżywczych, które są ważne dla
organizmu. Posiada stosunkowo krótką datę przydatności do spożycia (
jest to zazwyczaj kilka miesięcy).

Rafinacja

Bardziej zaawansowanym procesem jest rafinacja, którą wykonuje się
traktując olej związkami chemicznymi takimi jak: kwas fosforowy, soda
kaustyczna, ziemie okrzemkowe i inne. Składa się na nią szereg procesów
chemicznych : odszlamowanie, bielenie oraz dezodoryzacja. Rafinowane
oleje są zazwyczaj przejrzyste i pozbawione smaku, koloru i zapachu.
Dlaczego więc stosuje się tą technologię? Rafinacja oleju wyciska z
surowca dodatkowo 6-15% tłuszczu oraz zwiększa okres przydatności oleju
do spożycia, niestety kosztem eliminacji dobroczynnych dla zdrowia
substancji takich jak: lecytyna, woski, naturalne witaminy A, D, E,
naturalne karoteny, minerały, enzymy (pozostawia w nim jedynie puste
kalorie).

Uwaga na olej „z pierwszego tłoczenia” 

Jeżeli już wiesz Drogi Opiekunie jak powstaje olej znacznie łatwiej będzie Ci odnaleźć
się w gąszczu marketingowych haseł i niewielkich napisów na
etykietkach.  Dla świadomego konsumenta, który nie daje się nabrać
specom od marketingu najważniejszym kryterium wyboru jest fakt czy olej
był tłoczony na zimno czy może był on rafinowany? Olej tłoczony na
ciepło, „z pierwszego tłoczenia rafinowany”, nawet jeśli jest to
pierwsze tłoczenie, jest znacznie mniej wartościowy niż olej tłoczony na
zimno, a właśnie takie są najpowszechniej dostępne na rynku. Wybierając
olej na sklepowych półkach ( bez względu na jego rodzaj) jeśli chcesz
aby był to produkt wartościowy, zawierający dobroczynne dla zdrowia Twojego psa  składniki powinieneś zwracać uwagę aby nie był to olej
rafinowany.

Jak przechowywać olej?

Aby olej jak najdłużej zachował swoje właściwości należy go odpowiednio
przechowywać, najlepiej w ciemnym, chłodnym miejscu,w szklanej butelce.
Odradzam korzystanie z olejów w plastikowych butelkach. Warto też
wiedzieć, że im olej starszy tym uzyskuje ciemniejszą barwę. Należy
unikać przechowywania oleju na powietrzu, w pobliżu światła i źródła
ciepła. Olej Rzepakowy z Góry św. Wawrzyńca należy przechowywać w
szafce, nie jest konieczne przetrzymywanie go w lodówce.
                        

Zdrowie

Zachwycamy
się się walorami zdrowotnymi oliwy z oliwek, a olej rzepakowy?
Najnowsze badania mówią o tym, że nasz rodzimy produkt – olej rzepakowy
tłoczony na zimno dorównuje, a nawet pod wieloma względami stanowczo
przewyższa oliwę z oliwek…

Szczgólnie ważne jest to, że olej rzepakowy tłoczony na zimno posiada
bardzo korzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, który wynosi 2:1. Z
żywieniowego punktu widzenia ważna jest nie tylko ilość kwasów, ale
także ich proporcja. Stosunek kwasów jaki występuje w oleju rzepakowym
jest praktycznie idealny i pod tym względem góruje on nad olejami :
słonecznikowym, z nasion winogron, sojowym, oliwkowym, makowym,
kukurydzianym, z nasion dyni, arachidowym i sezamowym, które zawierają
nadmiar kwasu linolowego. Nadmiar kwasów omega-6 może być szkodliwy dla organizmu psa i powodować m.in choroby krążenia.

„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – nasz rodzimy olej
rzepakowy ma nawet lepszy skład, wartości odżywcze i walory zdrowotne
niż ceniona na całym świecie oliwa z oliwek.

Przez wiele lat w Polsce panowało przekonanie, że wartość odżywcza
oleju rzepakowego jest niska ze względu na zawartość kwasu erukowego.
Faktycznie w dużych dawkach może on być szkodliwy. W obecnych czasach,
po prowadzaniu nowych, ulepszonych ,bezerukowych odmian rzepaku, olej
ten można określić najcenniejszym.

Olej rzepakowy zawiera podobną ilość kwasu oleinowego
(jednonienasyconego), który działa pozytywnie na układ krążenia,
podobnie jak oliwa z oliwek. Poza tym jest cennym źródłem kwasów
wielonienasyconych: e-linolenowego (z rodziny omega-3), najlepszym z
pośród wszystkich olejów roślinnych i kwasu linolowego (z rodziny
omega-6). Co najważniejsze stosunek w/w dwóch kwasów (2:1) w oleju
rzepakowym jest optymalny dla zdrowia psa i dobrego funkcjonowania
jego organizmu.

Olej rzepakowy zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych (ponad
2 razy mniej niż oliwa z oliwek), które mają negatywny wpływ na układ
krążenia i prawie 3 razy więcej kwasów wielonienasyconych niż oliwa z
oliwek.

Jakie znaczenie dla zdrowia mają zawarte w oleju rzepakowym kwasy tłuszczowe?

Kwasu linolowego i alfa – linolenowego organizm nie jest w stanie sam
wyprodukować, dlatego potrzebne jest ich przyjmowanie z dietą.

Kwasy omega-6 (m.in. kwas linolowy)) obniżają poziom złego
cholesterolu LDL we krwi, obniżają poziom trójglicerydów i wykazują
działanie przeciwzakrzepowe, kwasy omega 3 (m.in. alfa – linolenowy)
dodoatkowo podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżają
ciśnienie krwi i mają działanie przeciwzapalne.

Można powiedzieć, że kwasy omega 6 i omega 3 pełnią znaczącą rolę w
profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych: chorób układu
krążenia; choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu, nadciśnienia
tętniczego, niektórych nowotworów. Poza tym są prekursorami prostaglandyn – hormonów tkankowych
pełniących ważne funkcje w organizmie.

Jeżeli w diecie psa występuje stały niedobór kwasów omega 3 i 6 można
zaobserwować zmiany skórne – np. wysuszenie, pogorszenie procesu gojenia
się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, zaburzenia w odpowiednich
stężeniach cholesterolu we krwi, jak również zaburzenia koncentracji i
gorsze samopoczucie.

Kwasy omega-3 zawarte w oleju rzepakowym wpływają na odpowiedni
rozwój mózgu i układu nerwowego, jak również siatkówki oka. Dlatego są
bardzo ważnym składnikiem diety podczas ciąży i dla szczeniąt.
Są one szczególnie istotne w ciąży, kiedy następuje
bardzo intensywny rozwój tych narządów.
  
Olej rzepakowy to również doskonałe źródło witaminy E, zwanej
witaminą młodości, która chroni psa przed procesami starzenia. Ma jej
najwięcej ze wszystkich olejów.

Olej rzepakowy ma gęstą konsystencję oraz ciepłą, złocistą barwę.
 

Olej

Sięgając do naszych korzeni …
W Polsce produkcja oleju rzepakowego sięga XVI w. Wtedy to w naszym
kraju odnotowano pierwsze uprawy rzepaku. Olej wytwarzano stosując
proste prasy, jednak w  połowie XX w. tłoczenie oleju  stopniowo
zanikało.
Inspirowani smakami z dzieciństwa naszych przodków postanowiliśmy powrócić do dawnych tradycji…
Przez ponad 20 lat właściciele firmy produkującej olej doskonalili swoje umiejętności i poszerzali
wiedzę niezbędną do uzyskania tego wyjątkowego produktu. Zaczynając swe
zmagania jako rolnicy uprawiający rzepak dobrze wiedzieli jak wyprodukować
najlepsze ziarna. Postanowili zatem połączyć pragnienie tworzenia
rzeczy niezwykłych i z radością dzielenia się nimi z wyjątkowymi ludźmi – Tobą, Drogi Opiekunie i wieloma innymi, którym nie jest obojętne zdrowie swojego pupila. 
Tak wiec powstał niezwykły produkt łączący
doświadczenie, wiedzę i pasję – Olej Rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca.
Obecny proces wytwarzania oleju w zasadzie  niewiele różni się od
pierwotnego. Jedyną różnicą jest wykorzystanie urządzeń produkowanych w
obecnych czasach.
Olej Rzepakowy z Góry Świętego Wawrzyńca jest produkowany wyłącznie z
niemodyfikowanych genetycznie odmian rzepaku. Powstaje w pobliżu
Rezerwatu Przyrody Góra św. Wawrzyńca, wyłącznie z krajowego surowca
najwyższej jakości.
Pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno z selekcjonowanych nasion
rzepaku stanowi cenne i bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów
tłuszczowych – NNKT, wyłącznie syntetyzowanych przez rośliny i
dostarczanych człowiekowi  w pożywieniu. Dzięki wysokiej zawartości tych
właśnie kwasów olej rzepakowy uważany jest za  najzdrowszy olej spośród
wszystkich olejów roślinnych…
Poza właściwościami prozdrowotnymi Olej Rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca
 posiada również niezwykłe walory smakowe. Wyrazisty smak i niezwykły
aromat sprawiają iż potrawy przygotowywane na nim tworzą  niepowtarzalną
kompozycję . Jest znakomity jako dodatek  do sałatek, surówek, sosów
oraz potraw smażonych. Dzieje się to dzięki temu iż olej rzepakowy
tłoczony na zimno podczas smażenia nie zmienia swoich właściwości,
szybko osiąga wysoką temperaturę, a ponadto łatwo ocieka z produktu
usmażonego.


Zalecenia odnośnie podawania oleju psom – 1/2 do 1 łyżeczki na 10 kg wagi ciała, podawana codziennie do posiłku pupila.


 Życzę Tobie i Twojemu psu dużo zdrowia.

3 thoughts on “Pierwotny olej dla Twojego psa.”

  1. Co Pani sądzi o podawaniu psu oleju konopnego? Od kilku miesięcy podaję mojej beagielce kilka kropli dziennie i w końcu przestała jej wypadać sierść – jest teraz piękna, silna i błyszcząca. Sunia nie tyje. I jeszcze jedno. Sunia jest na suchej karmie. Jako przekąskę dostaje surową marchewkę – zamiast kości. Ile powinna dostawać tej marchewki? Pozdrawiam i cieszę się, że znalazłam Pani blog.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapraszamy do nowego sklepu - kliknij w menu - SKLEP! Zamknij